Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Άγιος Εάτας/Eata του Hexam. Ημέρα Μνήμης: 26 Οκτωβρίου.

Άγιος Εάτας/Eata του Hexam. Ημέρα Μνήμης: 26 Οκτωβρίου.


Ο Άγιος Eata του Hexam, επίσης γνωστός και  ως Άγιος Eata of Lindisfarne, ήταν επίσκοπος του Hexham από το 678 μέχρι το 681 αργότερα εκλέχθηκε επίσκοπος του Lindisfarne από 681 έως 685. Στη συνέχεια επέστρεψε ξανά στο Hexham όπου υπηρέτησε την επισκοπή του Hexam μέχρι το θάνατό του το 685 ή το 686.  Ήταν ο πρώτος κάτοικος της Northumbria που ανέβηκε στον επισκοπικό θρόνο του Lindisfarne.


Ο Άγιος Eata αρχικά πήγε στο Lindisfarne σε νεαρή ηλικία κάτω από την κηδεμονία του Αγίου Αϊδανού/Aidan (τιμάται 31 Αυγούστου) και εκέι εκάρη μοναχός. Επιλέχθηκε ως ένας από τους 12 μοναχούς που επιλέχθηκαν από το Lindisfarne για να ιδρύσουν ένα νέο θυγατρικό μοναστήρι στο Melrose. Το 651 εξελέγη ηγούμενος στη Μονή του Melrose. Περίπου το 658 άφησε τη Μονή του Melrose και ίδρυσε ένα νέο μοναστήρι στο Ripon στο Yorkshire, λαμβάνοντας μαζί του τον νεαρό τότε Άγιο Κουθβέρτο/Cuthbert(τιμάται 20 Μαρτίου). Το 661 ο βασιλιάς Alchfrith της Deira εξόρισε τον Άγιο Eata από το Ripon, διότι είχε ορίσει τον Άγιο Wilfrid (τιμάται 12 Οκτωβρίου) ως νέο ηγούμενο, έτσι ο Άγιος Eata επέστρεψε στη Μονή στο Melrose.

Ο Άγιος Βεδέας/Bede ο Σεβάσμιος (τιμάται 27 Μαϊου) περιγράφει τον Άγιο Eata ως έναν ευγενικό και πολύ σεβαστό άνθρωπο. Ως ηγούμενος, ο Άγιος Eata έδειξε μεγάλες δεξιότητές κατά την εποχή της πανώλης, των εμφυλίων πολέμων και των μεγάλων εκκλησιαστικών αλλαγών.

Το 663 ο πρίγκιπας Alhfrith και ο Άγιος Wilfrid έπεισαν τον βασιλιά Oswiu να διεξαγάγει τη Σύνοδο του Whitby για να αποφασίσει αν η τοπική Εκκλησία της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, θα έρθει σε ευθυγράμμιση με τις παραδόσεις της Εκκλησίας της Ρώμης ή θα συνεχίσει να αποκλίνει από εκεί και να χρησιμοποιεί τις κέλτικες παραδόσεις όπως έκανε η εκκλησία της Ιρλανδίας στη Northumbria. Επομένως, η Σύνοδος θα αποφάσιζε αν θα χρησιμοποιούνταν οι παραδόσεις της Εκκλησίας της Ρώμης  για θέματα όπως θέματα κληρονομιάς και η ημερομηνία υπολογισμού του Πάσχα, η σύνοδος αποφάσισε να δεχθεί τα επιχειρήματα του Αγίου Wilfrid και του βασιλιά για τις παραδόσεις της Εκκλησίας χρησιμοποιώντας το Ρωμαϊκό Δίκαιο, στον οποίο ο Άγιος Eata, σε αντίθεση με τον Άγιο Colmán του Lindisfarne (τιμάται 18 Φεβρουαρίου), συμφώνησε.

Πριν από την Σύνοδο του Whitby, ο ηγούμενος της Lindisfarne ήταν επίσης και επίσκοπος της Lindisfarne, μετά από τη Σύνοδο του Whitby οι δύο αυτοί ρόλοι χωρίστηκαν. Ο παλιός ηγούμενος  Άγιος Colman άφησε το Lindisfarne να επιστρέψει στην Iona με 30 μοναχούς. Ο Άγιος Tuda επιλέχθηκε ως ο επόμενος επίσκοπος της Lindisfarne και ο Άγιος Eata μετακόμισε από το Melrose για να γίνει ηγούμενος του Lindisfarne. Ο Άγιος Cuthbert ορίστηκε ως προηγούμενος στο Lindisfarne.

Το 678, ο Αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας Θεόδωρος (τιμάται 19 Σεπτεμβρίου) χώρισε τη μητρόπολη της Νορθουμβρίας σε δύο νέες επισκοπές. Ο Άγιος Eata έγινε επίσκοπος της Βερνικίας (Bernicia). Η Βερνικία είχε δύο επισκοπικές έδρες, μία στο Hexham και η άλλη στο Lindisfarne. Ο Άγιος Eata ήταν επίσκοπος ολόκληρης της Βερνικίας για τρία χρόνια, μετά ανατέθηκε στον Άγιο Trumbert και το Lindisfarne στον Άγιο Eata. Μετά το θάνατο του Αγίου Trumbert το 684, ο Άγιος Cuthbert εξελέγη Επίσκοπος του Hexham, αλλά ήταν απρόθυμος να αφήσει το ερημητήριό του στο Inner Farne. Μετά τη χειροτονία του στην Υόρκη το Πάσχα του 685, ο Άγιος Cuthbert πήγε να δει τον Άγιο Eata, ο οποίος βρισκόταν στο Melrose. Ο Άγιος Eata και ο Άγιος Cuthbert συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε διάφορα θέματα και το τελευταίο έτος της ζωής του ο Άγιος Eata υπηρέτησε στο Hexham.

Ο Άγιος Eata πέθανε από την δυσεντερία στο Hexham το 686, και θάφτηκε στη Μονή του Hexham.

Στο Alvie, ανατολικά στο Loch Alvie, της Σκωτίας Scotland σώζεται το παρεκκλήσι του Αγίου Eata καθώς επίσης και ένα θαυματουργό πηγάδι. Ναός αφιερωμένο στον Άγιο Eata υπάρχει στο Atcham στο Shropshire.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου