Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Η θαυμαστή διάσωση του Αγίου της Πολιτικής Ιωάννη Καποδίστρια.

Η θαυμαστή διάσωση του Αγίου της Πολιτικής Ιωάννη Καποδίστρια.


Έργο λαϊκού αγιογράφου, που παριστάνει το θαύμα της διάσωσης του Καποδίστρια κοντά στη Μονή της Πλατυτέρας. Διαστάσεις 29Χ24 εκ

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, στα χρόνια της παραμονής του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα, το 1792 (Αρχείον Ιωάννου Καποδίστρια, Α΄, Κέρκυρα, 1976, σ. κστ΄), ένας μοναχός, του οποίου δεν διασώθηκε το όνομα (κατά άλλους Μοναχός Συμεών), ενώ προσεύχονταν, είδε σε όραμα ένα αφηνιασμένο άλογο να έχει ρίξει τον αναβάτη του και να τον σέρνει. Διέκοψε την προσευχή, βγήκε έξω από τη μονή και βρέθηκε πράγματι μπροστά στη σκηνή που είχε οραματισθεί. Έτρεξε και έσωσε τον άνθρωπο, ο οποίος ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας.


Στο επάνω μέρος της εικόνας και κάτω από τον Οφθαλμό του Θεού εικονίζονται μέσα σε «δόξα» ο Άγιος Σπυρίδων και η Αγία Μάρτυς Σοφία.

Δεν διακρίνεται το όνομα του προσώπου που αφιέρωσε την εικόνα, ούτε η χρονολογία.

Στη συλλογή της εν λόγω μονής υπάρχει κι άλλη εικόνα (βλ. οικείο λήμμα Σωτηρία Ιωάννη Καποδίστρια, υπ΄αριθ. 97.)

Στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, ΙΑ΄, Αθήναι, 1975,σ. 396, δημοσιεύεται εικονίδιο με παρεμφερές θέμα, που κατά το επεξηγηματικό κείμενο εικονίζει το ίδιο γεγονός, που τοποθετείται όμως στις 3 Μαΐου 1804. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η άτεχνη αυτή παράσταση αναφέρεται στον Ιωάννη Καποδίστρια. Επάνω επιφαίνονται οι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα, που εορτάζονται στις 3 Μαΐου.



Η Ιερά Μονή Πλατυτέρας ιδρύθηκε το 1743, ενώ στα 1746 ιδρύθηκε Μετόχι της Μονής αφιερωμένο στην Υ.Θ. Ευαγγελίστρια, στο χωριό Ευρωπούλοι  της Κέρκυρας, όπου βρίσκεται και η αγροικία της οικογένειας στην Κουκουρίτσα. Αν και πυρπολύθηκε από τους Δημοκρατικούς Γάλλους,στα 1798, σύντομα ανακαινίστηκε. Λόγω και της γειτνίασης της Κουκουρίτσας με το μετόχι της μονής αλλά και λόγω των πνευματικών σχέσεων που είχε αναπτύξει ο Καποδίστριας με τον Ηγούμενο Συμεών Μασσέλο, και τον αδελφό του Χρύσανθο, μετέπειτα Μητροπολίτη Κερκύρας (1833-1848), ο Κυβερνήτης ποικιλοτρόπως ευεργέτησε τη Μονή, στην οποία μάλιστα, σώζονται δωρεές και ενθύμια. Εκεί υπάρχουν οι τάφοι του Αντωνίου-Μαρία Καποδίστρια, του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και του Αυγουστίνου Καποδίστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου