Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Άγιος και Δίκαιος Προφήτης Ωρ. Ημέρα Μνήμης: Κυριακή των Προπατόρων.

Άγιος και Δίκαιος Προφήτης Ωρ. Ημέρα Μνήμης: Κυριακή των Προπατόρων.


Σὺν Ὤρ Ἀαρὼν προγράφει Χριστοῦ πάθος
Ὑψοῦντες ἄμφω σταυρικῶς τὸν Μωσέα.

Ο δίκαιος Ωρ, σύμφωνα με την παράδοση, φέρεται ως σύζυγος της Μαριάμ, αδερφής του Μωυσή και του Ααρών.

Όταν οι Ισραηλίτες είχαν στρατοπεδεύσει στη Ραφιδείν, είχαν έρθει οι Αμαληκίτες για να τους πολεμήσουν. Ο Μωυσής, ο Ααρών και ο Ωρ ανέβηκαν στην κορυφή ενός λόφου. Όσο ο Μωυσής είχε υψωμένα τα χέρια του, νικούσαν οι Ισραηλίτες όταν τα κατέβαζε, νικούσαν οι Αμαληκίτες. Επειδή τα χέρια όμως του Μωυσή κουράζονταν, τότε ο Ααρών και ο Ωρ πήραν μια πέτρα, την έβαλαν εκεί που στεκόταν ο Μωυσής, κι αυτός κάθισε πάνω της. Μετά ο Ααρών από τη μια μεριά και ο Ωρ από την άλλη, στήριζαν τα χέρια του Μωυσή. Μ' αυτό τον τρόπο, τα χέρια του Μωυσή έμειναν σταθερά υψωμένα ως τη δύση του ήλιου. Έτσι οι Ισραηλίτες, τους οποίους ηγούνταν ο Ιησούς του Ναυή,  κατατρόπωσαν τους Αμαληκίτες (Έξοδος 17,8-16).

Όταν ο Μωυσής  ανέβηκε στο όρος Σινά για να πάρει τις λίθινες πλάκες με τις εντολές του Κυρίου, επειδή θα έλειπε για πολύ καιρό όρισε  τον Ααρών και τον Ωρ ως υπεύθυνους απέναντι στο λαό (Έξοδος 24,12-14).

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του την Κυριακή προ του Χριστού Γεννήσεως (Κυριακή των Προπατόρων) μεταξύ 18 και 24 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Στο Βιβλίο της Εξόδου ο Ωρ αναφέρεται πρώτη φορά ως σύντροφος του Μωυσή και του Ααρών να παρακολουθεί τη μάχη του Ραφιδείν εναντίον των Αμαληκιτών. Βοήθησε τον Ααρών να σηκώσει ψηλά τα χέρια του Μωυσή, όταν ο Μωυσής κατάλαβε ότι η Ισραηλίτες επικρατούσαν στη μάχη όσο αυτός είχε τα χέρια του υψωμένα: "τα χέρια του Μωυσή ήταν βαριά, και πήραν μια πέτρα και τον έβαλαν να καθίσει πάνω σ’ αυτήν, και ο Ααρών και ο Ωρ στήριζαν τα χέρια του, ένας από την μία μεριά, και ο άλλος από την άλλη μεριά.". Αναφέρεται ακόμα μία φορά ως ο αφοσιωμένος σύμμαχος του Μωυσή όταν μένει συν-επικεφαλής με τον Ααρών των Ισραηλιτών, όταν ο Μωυσής έλειπε στο Όρος Σινά. Ο Μωυσής είπε στο λαό "Ο Ααρών και ο Ωρ είναι μαζί σας. Όποιος έχει λόγο, ας πάει σε εκείνους". Όμως, στην αφήγηση των μετέπειτα γεγονότων κατά την απουσία του Μωυσή και τη δημιουργία του Χρυσού Μόσχου.

Ο Ωρ αναφέρεται επίσης ως παππούς του Βεσελεήλ, ο οποίος είχε επιφορτιστεί από το Θεό ως ο κύριος κατασκευαστής της Σκηνής και της Κιβωτού της Διαθήκης.

Στο Βιβλίο των Χρονικών (Βιβλίο των Παραλειπομένων), ο Ωρ είναι είτε ο γιος είτε ο πατέρας του Χαλέβ. Η γλώσσα είναι αρκετά αμφιλεγόμενη ώστε να επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες. Η Έκδοση King James της Βίβλου λέει "Αυτοί ήταν οι γιοι του Χαλέβ, του γιου του Ωρ, πρωτότοκου της Εφραθά. Σωβάλ πατέρας του Καριαθιαρίμ....". Η δεύτερη εκδοχή τοποθετεί τον Ωρ ως το πρώτο παιδί του Χαλέβ από τη δεύτερη γυναίκα του Εφραθά.

Ο Ωρ είχε τέσσερεις γιους, τον Ουρί, ο πατέρας του Βεσελεήλ, και άλλους τρεις, Σωβάλ, Σαλμά, και Χαλέβ, που λέγεται ότι ήταν οι ιδρυτές των πόλεων Καριαθιαρίμ (ή Κιριάθ-ιαρείμ), Βαιθλαέμ (Βηθλεέμ) και Βαιθγεδώρ αντίστοιχα. Τα Παραλειπόμενα Α΄όμως ονομάζουν τον ίδιο τον Ωρ ως πατέρα της Βηθλεέμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου