Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Άγιος Μάρτυς Λούππος, ο συναθλητής του Αγίου Δημητρίου. Ημέρα Μνήμης: 27 Οκτωβρίου, κατ'άλλους συναξαριστές 26 Οκτωβρίου.

Άγιος Μάρτυς Λούππος, ο συναθλητής του Αγίου Δημητρίου. Ημέρα Μνήμης: 27 Οκτωβρίου, κατ'άλλους συναξαριστές 26 Οκτωβρίου.



Ο Μάρτυρας Λούππος είναι συνδεδεμένος με το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου. Ο Άγιος Λούπος ήταν υπηρέτης του Αγίου Δημητρίου, αλλά στην πραγματικότητα φίλος και αδελφός του. Πληροφορίες περί του μάρτυρος τούτου συναντούμε στη δεύτερη και την τρίτη διήγηση του Μαρτυρίου του Μεγαλομάρτυρος, ενώ απουσιάζει από την πρώτη και αρχαιότερη.

Ο Άγιος Λούππος ήταν υπηρέτης του Αγίου Δημητρίου και ενώ ο Άγιος Νέστορας μαρτύρησε πριν από το θάνατο του Μεγαλομάρτυρος, ο Άγιος Λούππος οδηγήθηκε στο θάνατο μετά από αυτόν. Πήγε στον τόπο του μαρτυρίου έβγαλε το δαχτυλίδι του Αγίου από το δεξί του δάχτυλο και πήρε το μανδήλιο του και το επανωφόριο του από τους ώμους του και τα έβαψε στο αίμα του Μεγαλομάρτυρος και με αυτά ενεργούσε θαύματα πολλά. Αρρώστους ιάτρευε και δαιμονισμένους εθεράπευε. Ο βασιλιάς, μόλις τα έμαθε αυτά, έστειλε στρατιώτες και αποκεφάλισαν τον Λούπο σε κάποιον τόπο ονομαζόμενο Τριβουάλιον.

Ο Μάρτυς Λούππος πρέπει να διακριθεί από τον ομώνυμό του Άγιο, που εορτάζει στις 23 Αυγούστου. Η Νοβία, στην κάτω Μυσία ήταν κέντρο της λατρείας του Αγίου Λούππου του Νέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου