Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Άγιος Παιδομάρτυς Ιωάννης Τσι από την Κίνα, ο οκτάχρονος γιός του Ιερέα Αγίου Μητροφάνη Τσί-Σούνγκ. Ημέρα Μνήμης: 24 Ιουνίου.

Άγιος Παιδομάρτυς Ιωάννης Τσι από την Κίνα, ο οκτάχρονος γιός του Ιερέα Αγίου Μητροφάνη Τσί-Σούνγκ. Ημέρα Μνήμης: 24 Ιουνίου.



Σήμερα εκτός από το Γεννέσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, γιορτάζει και ένας άγνωστος αλλά πολύ χαρισματούχος Άγιος παιδομάρτυρας. Ο οκτάχρονος Άγιος Ιωάννης από την Κίνα, ο οποίος μαρτύρησε στις 24 Ιουνίου 1900. Τον συνέλαβε η μυστική εταιρεία πολεμικών τεχνών «Πυγμάχοι» Boxers - Μπόξερ, ακριβέστερα Yihetuan («Πολιτοφυλακές δικαιοσύνης και ομονοίας») μαζί με την οικογένειά του που ήταν όλοι κινέζοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Βασάνισαν τον Άγιο Παιδομάρτυρα με απίστευτη βαρβαρότητα επειδή αρνήθηκε να προσφέρει θυμίαμα σε είδωλο του Βούδα.

- «Είσαι πιστός του Διαβόλου» του φώναζαν.

- «Είμαι Χριστιανός, πιστεύω στον Ένα και Αληθινό Θεό» απαντούσε ο Άγιος.

Οι βασανιστές του, του έκοψαν τα δάχτυλα των ποδιών του, τη μύτη, τα αυτιά και τέλος τα χέρια από το ύψος των ώμων. Από μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, του Προτάσιου Χαν και του Ηρωδίωνος Χσιού (μέχρι το διωγμό δεν ήταν βαπτισμένοι, βαπτίστηκαν αργότερα παραδειγματιζόμενοι από το μαρτύριο και τη γενναιότητα του Αγίου Παιδομάρτυρος Ιωάννη), ο Άγιος Παιδομάρτυρας Ιωάννης δήλωσε ότι δεν πονούσε, παρά τις πληγές και τον ακρωτηριασμό.

- «Το να υποφέρει κανείς για τον Χριστό δεν είναι βαρύ», απαντούσε.

Με την ακατάσχετη αιμορραγία ο Άγιος διψούσε και ζήτησε λίγο νερό. Οι βασανιστές τον κοροΐδευαν και τον έβριζαν. Την επαύριο τον αποκεφάλισαν έκοψαν το Άγιο Λείψανό του κομμάτια και το έκαψαν πάνω σε μία τελετουργική πυρά, «προς τιμήν του Βούδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου