Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Άγιος Σίμων εκ Καλαβρίας ο Θαυματουργος. Ημέρα Μνήμης: 19 Νοεμβρίου.

Άγιος Σίμων εκ Καλαβρίας ο Θαυματουργος. Ημέρα Μνήμης: 19 Νοεμβρίου.


Έζησε σε ένα μοναστήρι στην Καλαβρία όταν μερικοί από τους αδελφούς του, ίσως ενώ αλίευαν στη θάλασσα με έναν νεαρό υπάλληλο της μονής, αιχμαλωτίστηκαν από τους Σαρακηνούς και οδηγήθηκαν στην Αφρική προκειμένου να πουληθούν ως δούλοι.

Ο Ηγούμενος ανέθεσε στον Άγιο Σίμωνα να πάει στην Αφρική για να βρει και να φέρει πίσω τους μοναχούς. Στο ταξίδι του ο Άγιος κατάφερε να συναντήσει έναν από τους Σαρακηνούς, και ενώ μιλούσε μαζί του για να του αποκαλύψει που βρίσκονταν οι μοναχοί, ο ασεβής Σαρακηνός, κινήθηκε εναντίον του Αγίου για να τον χτυπήσει. Αμέσως ο Σαρακηνός παρέλυσε. Ένας άλλος Σαρακηνός, ο οποίος ήταν μαζί του, βρέθηκε επίσης παράλυτος. Όσοι παρευρίσκονταν μπροστά στο γεγονός, αρπάζουν τον Άγιο Σίμωνα και τον φέρνουν ενώπιον του Εμίρη λέγοντάς του: "Είναι εδώ ένας μάγος! Έκανε το χέρι εκείνων που ήθελαν να τον χτυπήσουν ξηρό. Οι μάγοι, οι σοφοί και τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Εμίρη, είχαν μια τελείως διαφορετική άποψη και επενέβησαν λέγοντας: "Ίσως είναι αληθινός υπηρέτης του Θεού και με τις προσευχές του μπορεί να θεραπεύσει τους Σαρακηνούς".

Ο Άγιος Σίμωνας αμέσως κάνει το σημάδι του Σταυρού στα παράλυτα χέρια των Σαρακηνών και αμέσως η υγεία τους αποκαθίσταται. Βλέποντας το θαύμα, ο Εμίρης δίνει στον Άγιο Σίμωνα να πάρει πίσω τους τέσσερις μοναχούς, καθώς και οσους άλλους αιχμαλώτους Χριστιανούς ήθελε. Επίσης τους έδωσε δώρα και θησαυρούς για το μοναστήρι και ορίζει μία συνοδεία για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους στο ταξίδι της επιστροφής.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το πλοίο έπεσε σε τρικυμία, όμως ο Άγιος με την προσευχή του απέτρεψε τη βύθιση του πλοίου. Εξαιτίας των αντίθετων ανέμων αναγκάστηκαν να σταματήσουν σε ένα μικρό νησί, σύντομα όμως κατανάλωσαν όλο το πόσιμο νερό που είχαν στη διάθεσή τους. Ο Άγιος έδωσε εντολή να γεμίσουν τα βαρέλια με θαλασσινό και αφού προσευχήθηκε πάνω σε αυτά το θαλασσινό νερό μετατράπηκε σε γλυκό.

Ο Άγιος Σίμωνας έκανε αυτό το θαύμα αρκετές φορές, μέχρι που όλοι έφτασαν στην Καλαβρία με ασφάλεια, όπου ο Άγιος κοιμήθηκε οσιακά.

Άγνωστος στους Συναξαριστές και στα Μηναία. Η μνήμη του υπάρχει στον Παρισινό Κώδικα 1621 (13ος αιώνας μ.Χ.).

Ο Σ. Ευστρατιάδης γράφει για τον Άγιο Σίμων (Αγιολόγιο Σ. Ευστρατιάδη, σελ. 425):

«Οὗτος ἦν ἐκ Καλαβρίας μοναχὸς μονῆς μεγάλης καὶ θαυμαστῆς· ὅτε ποτὲ ἐστάλησαν εἰς διακονίαν μοναχοί τινες ἐκ τῆς μονῆς παρὰ τὴν θάλασσαν συνελήφθησαν ὑπὸ πειρατῶν Τούρκων καὶ ὡδηγήθησαν εἰς τὴν Ἀφρικήν· πρὸς ἐξαγορὰν τῶν αἰχμαλώτων ἀδελφῶν ἐλθὼν οὗτος καὶ εὑρὼν αὐτοὺς διηρώτα ἐν συγκινήσει τὰ κατ᾿ αὐτούς, ὅτε πλησιάσας Ἀγαρηνὸς ἐξέτεινε τὴν χεῖρα αὐτοῦ νὰ ῥαπίση τὸν ὅσιον, ἀλλ᾿ ἐξηράνθη ἡ χεὶρ αὐτοῦ· τὸ αὐτὸ ἐπανελήφθη καὶ εἰς τὸν δεύτερον ἐλθόντα, ὅτε οἱ ἄλλοι οἱ μετ᾿ αὐτοῦ ἀπήγαγαν αὐτὸν εἰς τὸν ἄρχοντα τοῦ τόπου καὶ διηγήθησαν τὰ διατρέξαντα· ἐκ τούτων ὁ ἄρχων κατεπλάγη καὶ παρεκάλεσε τὸν ὅσιον δι᾿ εὐχῆς ν᾿ ἀποκαταστήσῃ τὰς ἐξηραμένας τῶν στρατιωτῶν χεῖρας· καὶ τούτου γενομένου, διέταξε νὰ μεταφέρωσιν ἐν τιμῇ τοὺς αἰχμαλώτους μοναχοὺς εἰς τὸν τόπον αὐτῶν. Κατὰ δὲ τὸ ταξίδιον, ἀπολιπόντος τοῦ ὕδατος διὰ προσευχῆς τὸ τῆς θαλάσσης ὕδωρ μετέβαλεν εἰς γλυκύτητα ὅπερ ἐκίνησεν εἰς θαυμασμὸν τοὺς ἀπίστους· ἐγένετο αὐτουργὸς καὶ ἄλλων θαυμάτων καὶ ἐκοιμήθη ἐν εἰρήνῃ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου