Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Αγία Παρθενομάρτυς Τροφιμένα εκ Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 5 Νοεμβρίου.

Αγία Παρθενομάρτυς Τροφιμένα εκ Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 5 Νοεμβρίου.


Δυστυχώς οι πληροφορίες για το βίο της Αγίας Τροφιμένας είναι πολύ μπερδεμένες, σύμφωνα όμως με την επικρατέστερη παράδοση η Αγία προερχόταν από οικογένεια ευγενών. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο από το χέρι του ίδιου της του πατέρα σε νεαρή ηλικία, 12 - 13 ετών, στη πόλη Πάττι της Σικελίας επειδή ήθελε να ασπαστεί τον Χριστιανισμό και να βαπτιστεί.

Η παράδοση αναφέρει ότι Άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε στην Αγία και της φανέρωσε τη διακονία της στο όνομα του Ιησού Χριστού, για το επικείμενο μαρτύριο αλλά και για τα σχέδια του πατέρας της να την παντρέψει με έναν ευγενή ειδωλολάτρη.

Η Αγία με θεϊκή παρέμβαση καταφέρνει να αποδράση από το σπίτ προκειμένου να αποφύγη το γάμο, όμως ο πατέρας της την καταδιώκει και καταφέρνει να την συλλάβει και να μγ διστάσει να τη φονεύσει. Μετά το θάνατο της Αγίας τοποθετεί το σώμα της σε ένα μαρμάρινο δοχείο (υδρία) και το ρίχνει στη θάλασσα. Τα θαλάσσια ρεύματα οδηγούν το δοχείο με το σώμα της Αγίας στην Επαρχίς του Σαλέρνο και συγκεκριμένα στη πόλη του Μίνορι στις ακτές του Αμάλφι.


Στο Μίνορι πολίτες ανακάλυψαν το δοχείο να επιπλέει και το οδηγούν στη στεριά. Μολίς άνοιξαν τη μαρμάρινη θήκη και αντίκρυσαν το σώμα της Αγίας. Ενημέρωσαν αμέσως τον Επίσκοπο του Αμάλφι Πέτρο, ο οποίος έδωσε εντολή να φέρουν ένα κάρο και να μεταφέρουν το σώμα της Αγίας με τη βοήθεια δύο λευκών δαμάλεων.

Καθώς η πομπή προχωρούσε οι δύο δάμαλις σταμάτησαν σε ένα συγκεκριμένο σημείο και παρόλες τις προσπάθεις να συνεχίσουν την πορεία τους αυτές έμεναν εκεί αμετακίνητες. Αυτό ερμηνεύτηκε από τον Επίσκοπο και τον κόσμο ως θεϊκό σημάδι ότι η Αγία ήθελε να ταφεί εκεί. Στο σημείο εκείνο αργότερα χτίστηκε ένας ιερός ναός.

Τα ιερά λείψανα της Αγίας Παρθενομάρτυρος Τροφιμένας φυλάσσονται στη Βασιλική του Μίνορι η οποία χτίστηκε το 700 μ.Χ. πάνω στα ερείπια μίας αρχαίας εκκλησίας. Ένα μικρό μέρος των ιερών λειψάνων της (η κορυφή της κάρας της) φυλάσσεται σε μία αρχαία εκκλησία στο Σαλέρνο αφιερωμένη στην Αγία.


Στις 13 Ιουλίου στο Μίνορι γιορτάζουν τη σωτηρία της πόλης από τους Άραβες ύστερα από θαυματουργική παρέμβαση της Αγίας. Ένα καλοκαίρι το Μινόρι δέχθηκε επίθεση από Άραβες μέσω θαλάσσης. Οι χωρικοί έτρεξαν στο ναό που φυλάσσονται τα ιερά λείψανα της Αγίας και προσευχήθηκαν για τη σωτηρία τους. Αμέσως ο ουρανός σκοτείνιασε και ξέσπασε μία μεγάλη καταιγίδα η οποία βούλιαξε τα καράβια των Αράβων και έτσι η πόλη σώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου