Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Άγιος Νέος Ιερομάρτυς Λέων Κορόμπτσουκ. Ημέρα Μνήμης: 10 Μαρτίου.

Άγιος Νέος Ιερομάρτυς Λέων Κορόμπτσουκ. Ημέρα Μνήμης: 10 Μαρτίου.


Ο Άγιος Μάρτυς Λέων καταγόταν από την οικογέναι Κορόμπτσουκ της περιοχής Χελμ. Όμως γεν­νήθηκε μακρυά από την ιδιαιτέρα πατρίδα των προγό­νων του, το 1919 στον νομό Γιαροσλάβ της Ρωσσίας, επειδή οι γονείς του τότε, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαν μεταναστεύσει σ' εκείνα τα μέρη. Σύντομα όμως επέστρεψαν στην περιοχή του Χελμ, όπου ο πατέρας του, ο ευλαβέστατος ιερέας Γαβριήλ, έ­γινε εφημέριος στο χωριό Κούλνο.

Ο νεαρός Λέων σπούδασε στην ανωτάτη Σχολή της πόλεως Πσέμισλ και στο Λβοβ, και κατόπιν, τα χρόνια 1936-1939, τε­λείωσε την ιεροψαλτική σχολή που βρισκόταν στο μο­ναστήρι του Αγίου Ονουφρίου, στην Γιαμπλέτσνα.

Το 1941, στα δύσκολα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τον διώρισε ψάλτη και χοράρχη στην ενορία του χωριού Βερμπκοβίτσε. Εκεί, το 1942 νυμφεύθηκε και στον καθεδρικό ναό της Χελμ χειροτονήθηκε διάκονος και ιερεύς από τον τοπικό μητροπολίτη Ιλαρίωνα. Στην αρχή, ο νέος ιερεύς, παρέμενε στο Χελμ, όπου λειτουργούσε και βοηθούσε στα γραφεία της μητροπόλεως. Κατόπιν εστάλη σε πολύ δύσκολη και υπεύθυνη ποιμαντική θέση, λόγω της επαφής με τους Καθολι­κούς και Ουνίτες, στην ενορία του χωριού Λάσκοφ, του νομού Χρουμπιέσουφ. Με πολύ ζήλο και αυταπάρνηση εργαζόταν στον αμπελώνα του Χριστού, λει­τουργώντας και συμπαραστεκόμενος στους ενορίτες σε κάθε δυσκολία και αντιξοότητα που είχε σχέση με τους ετεροδόξους. Μερικές φορές μάλιστα επιβουλεύονταν αυτοί τον ίδιο και το σπίτι του.

Και στις 10 Μαρτίου 1944, ο εικοσιπεντάχρονος ιερεύς με την οικογένειά του και διακόσιους ενορίτες του στο Λάσκοφ, έλαβαν τον στέφανο του μαρτυρίου από τους παπικούς, οι οποίοι με ιδιαίτερο φανατισμό εβασάνισαν προ παντός τον ιερέα. Τα σώματα των μαρτυρησάντων, οι παπικοί αντάρ­τες τα παράχωσαν στον προετοιμασμένο γι' αυτόν τον σκοπό λάκκο. από κει οι Ορθόδοξοι ανέσυραν το σώ­μα του ιερέως Λέοντος και το εκήδευσαν στο ενορια­κό κοιμητήριο του χωριού Λάσκοφ. Αργότερα το κοιμητήριον καταστράφηκε από τους παπικούς και έκτοτε παραμένει άγνωστος ο τάφος του ιερέως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου