Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Άγιος Ουάν ἢ Αὐδοένος, Επίσκοπος Ρουέννης Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 24 Αυγούστου.

Άγιος Ουάν ἢ Αὐδοένος, Επίσκοπος Ρουέννης Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 24 Αυγούστου.


Ο Άγιος Αυδοένος ήταν Επίσκοπος Ρουέννης, αυλικός, χρονικογράφος και Μέγας Σύμβουλος.

Ο Άγιος Αυδοένος προερχόταν από μία πλούσια και ευγενή οικογένεια που κατείχε γη στον Άνω Σηκουάνα και στις πεδιάδες του Ουάζ . Ο πατέρας του ήταν ο Άγιος Αυδεχάριος (τιμάται 24 Απριλίου). Ο Αγιος Αυδοένος ήταν πρώτος ξάδερφος του Αγίου Αγιλβέρτου, Επισκόπου των Δυτικών Σαξωνών/Ουέσσεξ (τιμάται 11 Οκτωβρίου).

Εκπαιδεύτηκε στην αυλή του βασιλιά Χλωτάριου Β' (κοιμήθηκε το 629), όπου έλαβε τόσο στρατιωτική όσο και λογοτεχνική - φιλολογική εκπαίδευση, και υπηρέτησε τον Δαγοβέρτο Α' ως έναν από τους συμβούλους - διαχειριστές του.

Ήταν μέλος μιας ομάδας νεαρών αυλικών όπως ο Άγιος Βανδρίλλος ο εν Φοντενέλ (τιμάται 22 Ιουλίου) και ο Άγιος Δεσιδέριος της Καόρ (τιμάται 15 Νοεμβρίου) και ήταν στενός φίλος του Αγίου Ελίγιου (τιμάται 1η Δεκεμβρίου), του οποίου έγραψε το βίο. Αυτός και ο Άγιος Ελίγιος υπηρέτησαν ως βασιλικοί απεσταλμένοι για να πείσουν τον Αμάνδο να βαφτίσει τον γιο του Δαγοβέρτου. Οι Άγιοι Αυδοένος και ο Ελίγιος ήταν αναμφισβήτητα οι πιο επιφανείς και ισχυροί εκκλησιαστές στη Γαλλία κατά τον έβδομο αιώνα.

Το 635 ίδρυσε μαζί με τους αδελφούς του Άντω και Ράντω τη Μονή του Ρεμπαί, σε γη που δώρισε ο βασιλιάς Δαγοβέρτος. Ο Άγιος Αυδοένος διόρισε τον συγγενή του, τον Αγίλιο ως πρώτο ηγούμενο. Συμμετείχε επίσης στην ίδρυση του μοναστηριού του Αγίου Βανδρίλλου στη Ρουέννη και ένα μοναστήρι στο Φεκάμπ.

Ο Άγιος Αυδοένος χειροτονήθηκε επίσκοπος της Ρουέννης το 641. Έγινε σύμβουλος στην αυλή του Θευδέριχου Γ'. Κοιμήθηκε οσιακά το 686 μ.Χ. στο Κλισύ της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου