Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Άγιος Ιερομάρτυς Λιβερτίνος, πρώτος Επίσκοπος Ακραγαντίνων της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 3 Νοεμβρίου.

Άγιος Ιερομάρτυς Λιβερτίνος, πρώτος Επίσκοπος Ακραγαντίνων της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 3 Νοεμβρίου.


Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Λιβερτίνος εστάλη από τον Άγιο Απόστολο Πέτρο στη πόλη των Ακραγαντίνων για να χριστιανίσει την πόλη κατά τον 1ο αιώνα. Εντούτοις, ο Άγιος Λιβερτίνος μπορεί να είχε ζήσει αργότερα, κατά τον 3ο αιώνα, και να μαρτύρησε κατά τη διάρκεια των διώξεων του αυτοκράτορα Δέκιου ή του Διοκλητιανού.

Η παράδοση αναφέρει επίσης ότι το κήρυγμά του ήταν τόσο φλογερό και δυνατό που τράβηξε την προσοχή των αρχών και τελικά μαρτύρησε από τις ρωμαϊκές αρχές.

Επιτέλεσε πληθώρα θαυμάτων και έχτισε μια εκκλησία, στη θέση του σημερινού καθεδρικού ναού των Ακραγαντίνων. Με βάση μια μαρτυρία ο Άγιος Λιβερτίνος λίγο πριν πεθάνει, πρόφερε την εξής φράση: "Gens iniqua, plebs rea, non videbis ossa mea", δηλαδή: «άδικοι άνθρωποι, ένοχοι άνθρωποι, δεν θα δείτε τα οστά μου»).

Η βόρεια πύλη της πόλης, η Βιβίρρια (Bibbirria) λέγεται ότι προέρχεται από τη παραφθορά των τελευταίων λέξεων του Αγίου Λιβερτίνου. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό το όνομα να προέρχεται από την αραβική λέξη για την "Πύλη των ανέμων" (Bab er rijah). Σύμφωνα με τον Giuseppe Fumagalli, αυτοί οι στίχοι ήταν ένα κοινό ρητό σε κοινότητες που δεν διέθεταν τα λείψανα του πολιούχου τους.

Τέλος μερικοί μελετητές αναφέρουν ότι ο Άγιος Λιβερτίνος μαρτύρησε με τον Άγιο Περεγρίνο και παρέδωσαν την ψυχή τους στον Κύριο είτε με λιθοβολισμό ή δια αποκεφαλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου