Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Άγιος Κουϊντιανός, Επίσκοπος Κλερμόντ Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 13 Νοεμβρίου.

Άγιος Κουϊντιανός, Επίσκοπος Κλερμόντ Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 13 Νοεμβρίου.


Ο Άγιος Κουϊντιανός, πέθανε περίπου 525 μ.Χ. ήταν επίσκοπος της Ροντέζ (Rodez) και επίσκοπος του Κλεεμόντ - Φεράν  (Clermont - Ferrand) τον 6ο αιώνα και συμμετείχε στα Συμβούλια της Αγντ (508) και της Ορλεάνης (511).

Η παράδοση αναφέρει ότι ήταν από την Αφρική και ήταν ιερέας της Καρχηδόνας που κατέφυγε στη Γαλλία λόγω των επιδρομών των Βανδάλων. Μετά το θάνατο του Αγίου Αμάντιου το 487 (τιμάται 1η και 13 Νοεμβρίου), ο Άγιος Κουϊντιανός τον διαδέχθηκε ως επίσκοπος της Ροντέζ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ των Φράγκων και των Γότθων, ήταν ένθερμος υποστηρικτής του βασιλιά Χλωδοβίκου Α'.

Για να αποφύγει τις διώξεις των Αρειανών Βησιγότθων, έπλευσε από τη Ροντέζ και προχώρησε στην Ωβέενη, όπου δέχτηκε τη φιλόξενία από τον Επίσκοπο Ευφράσιο (τιμάται 13 Νοεμβρίου). Ο βασιλιάς Θεοδώριχος Α' όρισε τον Άγιο Κουϊντιανό διάδοχο του Σιδώνιου Απολλινάριου (εγγονός του Αγίου Σιδώνιου Απολλινάριου, η μνήμη του τιμάται 21 Αυγούστου), επίσκοπος Κλερμόντ. Μετά τον θάνατο του τελευταίου, ο Άγιος Κουϊντιανός τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο, τον οποίο κατείχε μέχρι το θάνατό του στις 13 Νοεμβρίου, 525 ή 526 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου