Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Άγιος Τάσσαχ (St Tassach / Tassac).1ος Επίσκοπος Raholp Ιρλανδίας (+495). Ημέρα Mνήμης: 14 Ιανουαρίου & 14 Απριλίου.

Άγιος Τάσσαχ (St Tassach / Tassac).1ος Επίσκοπος Raholp Ιρλανδίας (+495). Ημέρα Mνήμης: 14 Ιανουαρίου & 14 Απριλίου.


Ο Άγιος Τάσσαχ ή Τάσσακ (St Tassach / Tassac), είναι ένας Ορθόδοξος Ιρλανδός Άγιος, που γεννήθηκε κατά την πρώτη δεκαετία του 5ου αιώνα και κοιμήθηκε το 497 στην Ιρλανδία την Νήσο των Αγίων. Η εορτή του είναι στις 14 Ιανουαρίου και στις 14 Απριλίου.


Ο Άγιος Τάσσαχ (St Tassach) ήταν ένας από τους μαθητές του Αγίου Πατρικίου του Φωτιστού της Ιρλανδίας, και όταν ο Άγιος Πατρίκιος ίδρυσε την τοπική εκκλησία του Raholp έβαλε τον Άγιο Τάσσαχ (St Tassach) υπεύθυνο σε αυτήν ως Επίσκοπό της. Η τοπική εκκλησία του Raholp βρίσκεται περίπου ένα μίλι νότια του Saul στην Κομητεία Down.

Ο Άγιος Τάσσαχ (St Tassach) ήταν ένας έμπειρος τεχνίτης ο οποίος έφτιαχνε Ιερά Σκεύη όπως Άγια Δισκοπότηρα, Σταυρούς κλπ. για τις νέες εκκλησίες που ίδρυε ο Άγιος Πατρίκιος στην Ιρλανδία.

Επίσης ο Άγιος Τάσσαχ (St Tassach) έμεινε στην ιστορία κυρίως για το γεγονός ότι επιλέχθηκε από τον Άγιο Πατρίκιο να είναι μαζί του στο έργο του στις τελευταίες στιγμές της ζωής του και να τον Κοινωνήσει στο επιθανάτιο κρεβάτι.

Αυτό το γεγονός εξιστορείται στο “Μαρτυρολόγιο του Donegall”: “O Άγιος Τάσσαχ (St Tassach) του Raholp έδωσε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού στον Άγιο Πατρίκιο πριν από το θάνατό του, στο Μοναστήρι του Saul”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου