Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Αγία Μάρτυς Μεσσαλίνα του Φολίνιο της Ούμπρια. Ημέρα Μνήμης: 23 Ιανουαρίου.

Αγία Μάρτυς Μεσσαλίνα του Φολίνιο της Ούμπρια. Ημέρα Μνήμης: 23 Ιανουαρίου.


Λίγα είναι γνωστά για την Αγία Μάρτυρα Μεσσαλίνα, τις πληροφορίες τις αντλούμε από τον βίο του Αγίου Ιερομάρτυρος Φελισιανού πρώτου Επισκόπου Φολίνιο της Ούμπρια (τιμάται 24 Ιανουαρίου).

Η Αγία Μεσσαλίνα γεννήθηκε στο Φολίνιο της Ούμπρια, το έτος 235, σε οικογένεια ευγενών. Η Αγία εκπαιδεύτηκε και μεγάλωσε στη χριστιανική πίστη χάρη στον Άγιο Φελισιάνο, ο οποίος εκείνη την εποχή κατείχε τη θέση του επισκόπου. Ήδη από νεαρή ηλικία, αποφάσισε να πάρει όρκο παρθενίας αφιερώνοντας έτσι την ζωή της στον Χριστό.

Εκείνη την εποχή υπήρχε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μια στάση απόρριψης και περιθωριοποίησης απέναντι σε όσους δήλωναν Χριστιανοί. Ο αυτοκράτορας Δέκιος αποφάσισε να κατευθυνθεί - μετά από στρατιωτική νίκη - στην πόλη του Φολίνιο. Ο Άγιος Φελισιανός ήταν πολύ γνωστός στην πόλη. Είχε καταφέρει να οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στη χριστιανική πίστη και η φήμη του ως ευγενικός και φιλάνθρωπος ήταν γνωστή σε όλους τους κατοίκους του τόπου.

Ο Δέκιος, βλέποντας τον εαυτό του κάπως αναστατωμένο με τη στάση του Αγίου, τον έβαλε στη φυλακή. Η Μεσσαλίνα όμως δεν πτοήθηκε από την κατάσταση και δεν δίσταζε να τον επισκέπτεται καθημερινά. Του έφερε ένα ψάθινο καλάθι με νερό και φαγητό.

Αυτό προκάλεσε την οργή στους δεσμοφύλακες, για να την δοκιμάσουν την κάλεσαν - στην αρχή με κολακείες και επαίνους - να κάνει θυσίες στους θεούς τους. Η Αγία Μεσσαλίνα αρνήθηκε αμέσως, και δεν αρκέστηκε σε αυτό, δήλωσε στο κελί του κρατούμενου επισκόπου ότι είναι «νύμφη του Ιησού Χριστού».

Οι φρουροί γέμισαν με οργή και οπλισμένοι με μαστίγια, μαστίγωσαν το σώμα της νεαρής Αγίας. Η Αγία Μεσσαλίνα εξέπνευσε ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων που προκλήθηκαν από το μαστίγωμα. Το σώμα του πετάχτηκε έξω από τη φυλακή και αργότερα το περισυνέλεξαν άλλοι Χριστιανοί, οι οποίοι το έκρυψαν στην εκκλησία, που σήμερα είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Φελισιανού.

Τα ιερά της λείψανα μαζί με τα μαλλιά της και τα ενδύματά της ανακαλύφθηκαν το 1599 σε μια σαρκοφάγο που έφερε την επιγραφή: Hic subtus iacet corpus sanctæ Messalinæ (HIC SVBTVS IACET CORPVS SANCTAE MESSALINAE / Εδώ βρίσκεται το σώμα της Αγίας Μεσσαλίνας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου