Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Άγιος Ιερομάρτυρας Emmeram του Regensburg. Ημέρα Μνήμης: 22 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Ιερομάρτυρας Emmeram του Regensburg. Ημέρα Μνήμης:  22 Σεπτεμβρίου.


Ο Άγιος Emmeram καταγόταν από τη γη των Φράγκων. Γεννήθηκε στις αρχές του 7ου αιώνα στην περιοχή Poitiers. Έλαβε μία εξαιρετική μόρφωση και έγινε ιερέας, και έπειτα επίσκοπος. Ο Άγιος Emmeram άφησε την πατρίδα του και πήγε να κηρύξει την Χριστιανική πίστη στην γειτονική χώρα των Αβαρών, σήμερα γνωστή σαν Ουγγαρία. Το μονοπάτι που ακολούθησε για την γη των Αβαρών τον οδήγησε μέσα από το Regensburg. Εκεί, ο Teodo ο Πρώτος, Δούκας της Βαυαρίας δέχτηκε τον Άγιο Ιεράρχη με μεγάλη τιμή και τον έπεισε να μείνει σε αυτήν την πόλη στον Δούναβη. Είναι γνωστό πως μόλις έφτασε στην Βαυαρία, ο Άγιος Emmeram αμέσως άρχισε την ιεραποστολική του δράση καθώς η Χριστιανοσύνη δεν είχε ακόμη εδραιωθεί σταθερά σε αυτή τη γη.


Ενώ κήρυττε, ο Άγιος Emmeram εκρίζωσε τα παγανιστικά έθιμα και ίδρυσε εκκλησίες στο Regensburg και στις γειτονικές περιοχές. Στα τρία χρόνια που πέρασε στην πόλη, ο Άγιος Emmeram αντιμετωπιζόταν με μεγάλο σεβασμό από τους πιστούς της Βαυαρίας. Αφού πέθανε ο προστάτης του, ο βασιλιάς Pepin του Herstal (βασιλιάς των Φράγκων), ο Άγιος Emmeram έφυγε για την Ρώμη. Την ίδια στιγμή, η Uta, κόρη του Βαυαρού Δούκα Teodo του Πρώτου κατηγόρησε τον Άγιο Emmeram λέγοντας πως την αποπλάνησε και είχε ένα παιδί μαζί του. Ο αδερφός της ο Lantpert (σύμφωνα με άλλες πηγές ονομαζόταν Landfried)  απήγαγε τον Άγιο Emmeram στον παλιό Ρωμαϊκό δρόμο μεταξύ του Salzburg και του Augsburg, και του συμπεριφέρθηκε βίαια. Σύμφωνα με την παράδοση, η συνοδεία που ταξίδευε μαζί με τον Ιεράρχη, αποτελούμενη από τους Vitalis και Wolflete προσπάθησε να μεταφέρει τον βασανισμένο επίσκοπο όσο πιο γρήγορα γινόταν στο Aschheim, όμως στην διάρκεια του ταξιδιού, ο Άγιος Emmeram πέθανε. Ένα εκκλησάκι χτίστηκε στην μνήμη του στον τόπο που πέθανε. Ο τόπος που πέθανε ονομαζόταν Kleinchendorf, σήμερα γνωστό σαν Feldkirchen, δίπλα στο Μόναχο. Ένα άλλο εκκλησάκι, βρίσκεται στο Aschheim στον τόπο όπου ο Άγιος Emmeram είχε θαφτεί αρχικά. Τις σαράντα ημέρες που αναπαυόταν εκεί το σώμα του Αγίου, έβρεχε συνεχώς.         

Η αθωότητα του Αγίου Emmeram σύντομα αποδείχτηκε και ο Δούκας Teodo αποφάσισε να φέρει τα λείψανα του στο Regensburg. Αυτό πραγματοποιήθηκε από τον Επίσκοπο Gaubald, ο οποίος έθαψε τα λείψανα του με μία πρέπουσα πομπή στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Αργότερα, το έτος 740, τα λείψανα μεταφέρθηκαν σε μία εκκλησία ιδικά χτισμένη για να δεχτεί τα λείψανα. Με τον καιρό, γύρω από αυτή την εκκλησία, χτίστηκε το γνωστό Μοναστήρι των Βενεδικτίνων που αφιερώθηκε στον Άγιο Emmeram. Αυτό το μοναστήρι πλούτισε την Βαυαρία με πολλούς Άγιους μοναχούς. Έγγραφα του μοναστηριού αποκαλύπτουν πως το 1642 η εκκλησία του Αγίου Emmeram υπέστη σοβαρές ζημιές από μία πυρκαγιά παρόλα αυτά οι φλόγες δεν άγγιξαν τα λείψανα του Αγίου.

Πηγή: http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2017/10/emmeram-regensburg.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου