Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Άγιος Μάρτυς Κομίσιος ο βοσκός, ο εν Κατάνη της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου.

Άγιος Μάρτυς Κομίσιος ο βοσκός, ο εν Κατάνη της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου.


O Άγιος Κομίσιος ήταν βοσκός και μαρτύρησε δι'αποκεφαλισμού μετά από φρικτά μαρτύρια το 269 μ.Χ.

Σύμφωνα με το "passione sancti comiti", τη μόνη γνωστή πηγή που αντλούμε πληροφορίες για τη ζωή του Αγίου Μάρτυρος Κομισίου,  ο Άγιος γεννήθηκε στην Κατάνια και ήταν αγρότης.


Κατά τη διάρκεια των διωγμών των χριστιανών, ο νεαρός Άγιος Κομίσιος καταγγέλθηκε στις αρχές για την χριστιανική του πίστη και συνελήφθη. Ο κυβερνήτης της περιοχής ζήτησε να παρουσιαστεί ο Άγιος μπροστά του καινστην αρχή με κολακείες προσπάθησε να κάνει τον Άγιο να αρνηθεί την πίστη του στο Χριστό και να θυσιάσει στους παγανιστικούς θεούς, όμως η απάντηση του Αγίου σε όλες αυτές τις υποσχέσεις και τις κολακείες ήταν όχι.  Στην άρνηση του Αγίου να θυσιάσει στα είδωλα, ο κυβερνήτης άλλαξε τρόπο και άρχισε να απειλεί τον Άγιο με φοβερά μαρτύρια και θάνατο. Βλέποντας ότι ο Άγιος παραμένει σταθερός στην πίστη του έδωσε εντολή να βασανίσουν τον Άγιο. Στην αρχή μαστίγωσαν τον Άγιο με ραβδιά και στη συνέχεια έχυσαν πάνω στο σώμα του και στις πληγές του καυτό λάδι και τον έριξαν στην φυλακή. Νομίζοντας ο κυβερνήτης ότι το φρόνημα του Αγίου θα έχει καμφθεί διέταξε να τον βγάλουν από την φυλακή και να τον φέρουν μπροστά του. Όμως ο Αγιος όχι μόνο δεν είχε καμφθεί αλλά η πίστη του είχε δυναμώσει περισσότερο. Ο κυβερνήτης εξοργισμένος διατάσσει να υποβληθεί ο Άγιος νέα μαρτύρια. Τον ρίχνουν σε πυρακτωμένο λέβητα, καίνε το σώμα του με λαμπάδες, τον πετάνε σε αναμμένο καμίνι, όμως μέσα από όλα αυτά θα βασανιστήρια ο Άγιος θαυματουργικά βγαίνει σώος χωρίς την παραμικρή βλάβη. Τότε ο κυβερνήτης μή μπορώντας να μεταπείσει τον Άγιο να αρνηθεί την πίστη του διατάζει τον άμεσο αποκεφαλισμό του.

Ο Άγιος Δονάτος ο πρεσβύτερος που είχε φέρει τον Άγιο Κομίσιο στην Χριστανική πίστη μαζί με άλλους ευσεβείς χριστιανούς συνέλεξαν το τίμιο λείψανο του Αγίου Μάρτυρος και το έθαψαν με τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου