Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Άγιοι Μάρτυρες Ούρσος και Βίκτωρ της Σόλοτουρν της Ελβετίας. Ημέρα Μνήμης: 30 Σεπτεμβρίου.

Άγιοι Μάρτυρες Ούρσος και Βίκτωρ της Σόλοτουρν της Ελβετίας. Ημέρα Μνήμης: 30 Σεπτεμβρίου.


Ο Άγιος Ούρσος ηταν Ρωμαίος στρατιωτικός και έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ο Άγιος Μάρτυς Ούρσος συνδεόταν στενά με την Θηβαϊκή Λεγεώνα η οποία βρισκόταν κάτω από την διοίκηση του Αγίου Μαυρικίου (τιμώνται 22 Σεπτεμβρίου/ Άγιος Μαυρίκιος και 6.600 στρατιώτες της Θηβαϊκής Λεγεώνας)* και τον Άγιο Βίκτωρα επίσης στρατιώτη της Θηβαϊκής Λεγεώνας (τιμάται 30 Σεπτεμβρίου). Σύμφωνα με το βίο του ο οποίος γράφτηκε τον 5ο αιώνα από τον Άγιο Ευχέριο, Επίσκοπο Λουγδούνων (Λυών), ο Άγιος Ούρσος βασανίστηκε σκληρά και τέλος αποκεφαλίστηκε επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού και του κυβερνήτη Ύρτακου το 286 επειδή αρνήθηκε θα θυσιάσει στα είδωλα. Το Ιερό Λείψανο του Αγίου φυλάσσεται στην πόλη Σόλοτουρν της Ελβετίας στον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό.


Ο Άγιος Βίκτωρ ήταν στρατιώτης της Θηβαϊκής Λεγεώνας η οποία βρισκόταν κάτω από την διοίκηση του Αγίου Μαυρικίου. Ο Άγιος Βίκτωρ έχοντας ζήσει ανάμεσα στους Χριστιανούς των Θηβών της Αιγύπτου και σαν μέλος των Χριστιανών στρατιωτών της Θηβαϊκής Λεγεώνας, αρνήθηκε να υπακούσει στις διαταγές του αυτοκράτορα Μαξιμιανού να θυσιάσει στους θεούς και μαρτύρησε στην πόλη Σόλοτουρν της Ελβετίας κατά την διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Ο Άγιος Βίκτωρ μαζί με τον Άγιο Ούρσο είναι οι πολιούχοι Άγιοι της πόλης Σόλοτουρν της Ελβετίας και η μνήμη τους τιμάται στις 30 Σεπτεμβρίου.

*Ἡ λεγεώνα αὐτή τῶν 6. 600 Χριστιανῶν στρατιωτῶν, διατάχθηκε νά μετακινηθεῖ ἀπό τήν Αἴγυπτο στή Γαλατία, γιά νά καταστείλει μία ἐξέγερση στή Βουργουνδία, τό 286. Μετά τήν νίκη τῶν Ρωμαϊκῶν στρατευμάτων ὁ Αὐτοκράτορας Μαξιμιανός διέταξε τήν τέλεση θυσιῶν, στίς ὁποίες ἀρνήθηκαν νά συμμετάσχουν οἱ Χριστιανοί στρατιῶτες καί ὁ διοικητής τους Μαυρίκιος, μέ ἀποτέλεσμα νά θανατωθοῦν τήν 22α Σεπτεμβρίου 286 στήν πόλη Ἄγαυνο – Aguanum τῆς σημερινῆς Ἐλβετίας (σήμερα Saint Moritz καί Saint Maurice en Valais).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου