Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Άγιος Ιερομάρτυς και Οσιομάρτυς Περφέκτος της Κορδούης. Ημέρα Μνήμης: 18 Απριλίου.

Άγιος Ιερομάρτυς και Οσιομάρτυς Περφέκτος της Κορδούης. Ημέρα Μνήμης: 18 Απριλίου.


Ο Άγιος Περφέκτος (Perfectus στα λατινικά, Τέλειος στα ελληνικά) γεννήθηκε στην Κορδούη (Κόρδοβα) της Ανδαλουσίας, την εποχή που την πόλη κατείχαν οι Μουσουλμάνοι του Χαλιφάτου των Ομεϋαδών. Υπηρέτησε το Λόγο του Θεού, πρώτα ως μοναχός και κατόπιν ως ιερέας στη βασιλική του Αγίου Ασκύλου (τιμάται 17 Νοεμβρίου) στη γενέτειρά του.


Σύμφωνα με το μαρτυρολόγιο, ο Άγιος Περφέκτος κλήθηκε από δύο μουσουλμάνους να απαντήσει ποιός από τους δύο προφήτες, ο Ιησούς ή ο Μωάμεθ, είναι ο μεγαλύτερος. Αρνήθηκε να απαντήσει πρώτα προκειμένου να μην τους προκαλέσει, αλλά οι δύο μουσουλμάνοι επέμεναν στην ερώτησή του δίνοντας υπόσχεση να τον προστατεύσουν από τα αντίποινα. Τους είπε ότι ο Μωάμεθ είναι ψεύτικος προφήτης και ανήθικος επειδή είχε παραπλανήσει τη γυναίκα του υιοθετημένου γιου του. Οι Μουσουλμάνοι κράτησαν αρχικά το λόγο τους, αλλά λίγες μέρες αργότερα άλλαξαν γνώμη και συνέλαβαν τον Άγιο Περφέκτο.

Η απάντησή του θεωρήθηκε βλασφημία. Οδηγήθηκε ενώπιον ισλαμικού δικαστηρίου, το οποίο τον καταδίκασε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού την Κυριακή του Πάσχα στις 18 Απριλίου του 850.

Στα τελευταία του λόγια, λέγεται ότι ο Άγιος ευλόγησε το όνομα του Ιησού και καταδίκασε τον Μωάμεθ και το Κοράνι του.

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μάρτυρες της εποχής του. Τα βασανιστήριά του, που καταγράφηκαν από τον Άγιο Ευλόγιο Κορδούης (τιμάται 11 Μαρτίου) εμφανίζονται στο Memoriale Sanctorum.

Το μαρτύριό του ήταν ένα από τα πρώτα στη διάρκεια των διωγμών των Χριστιανών, το 850 υπό του Εμίρη Αμπντ αρ-Ραχμάν Β΄ στην Αλ - Άνταλους (Μαυριτανική Ιβηρία) και συνεχίστηκαν από τον διάδοχό του, Εμίρη Μουχάμαντ Α' της Κορδούης μέχρι την παύση τους το 960.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου