Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Άγιοι Μάρτυρες Ἀκίσκολος καί Βικτωρία, οί αὐτάδελφοι στήν Κορδούη Ἱσπανίας. Ημέρα Μνήμης: 17 Νοεμβρίου.

Άγιοι Μάρτυρες Ἀκίσκολος καί Βικτωρία, οί αὐτάδελφοι στήν Κορδούη Ἱσπανίας. Ημέρα Μνήμης: 17 Νοεμβρίου.












Οι Άγιοι Ακίσκολος και Βικτωρία γεννήθηκαν στην Κορδούη της Ισπανίας και μαρτύρησαν για την Χριστιανική Πίστη την περίοδο των διωγμών που είχε εξαπολύσει ο ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός. Ο βίος και το μαρτύριο των Αγίων αναφέρεται από τον Άγιο Ευλόγιο, Επίσκοπο Κορδούης (τιμάται 11 Μαρτίου).

Σύμφωνα με το μαρτύριο των δύο Αγίων ο ρωμαίος κυβερνήτης της πόλης ονόματι Δίων, ένας φανατικός διώκτης των χριστιανών συνέλαβε τα δύο αδέλφια και τα υπέβαλε σε διάφορα μαρτύρια.


Στην αρχή έριξε τους δύο Αγίους σε έναν καλά πυρακτωμένο κλίβανο, όμως η Χάρης του Κυρίου προστάτεψε τα δύο αδέλφια και αντί αυτά να καούν έψελναν ύμνους προς τον Θεό μέσα από τον πυρακτωμένο κλίβανο. Ο κυβερνήτης τότε φανερά εξοργισμένος έβγαλε τα δύο αδέλφια και αφού τους έδεσε μεγάλες πέτρες τους έριξε στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ. Όμως ω! του θαύματος τα δύο αδέλφια αντί να τα παρασύρει το βάρος στο βυθό του ποταμού επέπλεαν στην επιφάνεια του νερού. Ο άρχοντας Δίων βλέποντας ότι ούτε με αυτό το βασανιστήριο κατάφερε να σκοτώσει τους δύο Αγίους αποφάσισε να δέσει τα δύο αδέλφια και να τα κάψει ζωντανά. Όμως πάλι ενήργησε η Χάρη του Παναγίου Πνεύματος και τα δύο αδέλφια όχι μόνο δεν έπαθαν τίποτα από την φωτιά αλλά οι φλόγες στράφηκαν προς το πλήθος και κατέκαψαν εκατοντάδες ειδωλολάτρες που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί.

Τότε ο άρχοντας Δίων μη μπορώντας να βλέπει τους δύο Αγίους να ξεπερνούν όλα τα βασανιστήρια που τους είχε επιβάλει έδωσε διαταγή να θανατώσουν τα δύο αδέλφια. Έτσι την Αγία Βικτωρία την έδεσαν σε στύλο ή δένδρο και άρχισαν τοξότες να την τοξεύουν και τον Άγιο Ακίσκολο τον αποκεφάλισαν. Τα δύο Αγία αυτά αδέλφια έχοντας αποδείξει την αγάπη τους για τον Κύριό μας παρέδωσαν την Αγία τους ψυχή στον στεφανοδότη Χριστό το έτος 304 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου