Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Άγιος Μάρτυς Κουκουφάς (Cucuphas) της Καρθαγένης και εν Βαρκελώνη αθλήσας. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιουλίου.

Άγιος Μάρτυς Κουκουφάς (Cucuphas) της Καρθαγένης και εν Βαρκελώνη αθλήσας. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιουλίου.


Ο Άγιος Μάρτυς Κουκουφάς γεννήθηκε το 269 σε μια ευγενή και επιφανή χριστιανική οικογένεια στη σημερινή  Αλ Κασράυν, ή Κασερίνη, (στην αρχαία πόλη Scillis/Scillium, Africa Proconsularis). Αυτός και ο Άγιος Φήλικας της Ζιρόνας (τιμάται 1η Αυγούστου), που αργότερα μαρτύρησαν στη Ζιρόνα, λέγεται ότι ήταν διάκονοι της εκκλησίας στην Καρχηδόνα που έφτασαν στη Βαρκελώνη για να ευαγγελίσουν την περιοχή. Σύμφωνα με την παράδοση, λειτουργούσε ως έμπορος στη Βαρκελώνη, ενώ κήρυτε τη χριστιανική πίστη, βαπτίζοντας τους κατηχούμενους και βοηθώντας εκεί τη χριστιανική κοινότητα. Ο Άγιος Κουκουφάς ήταν γενναιόδωρος με τους φτωχούς και πραγματοποιούσε πολλά θαύματα. Το όνομά του είναι Φοινικικής προελεύσεως και σημαίνει "αυτός που κάνει πολλά αστεία, αυτός που του αρέσουν τα αστεία".

Μαρτύρησε κοντά στη Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού. Κάτω από τις διαταγές του Ρωμαίου κυβερνήτη Μαξιμιανού υπέστη πολλά βαδανιστήρια και φυλακίστηκε κάπου κοντά στη Βαρκελώνη, κατά μήκος της έκτασης των είκοσι μιλίων μεταξύ της αρχαίας Barcino (Βαρκελώνη) και της Egara (Τεράσα) γνωστή ως Αυγούστεια Οδός.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του μαρτυρίου του τον παρέδωσαν σε δώδεκα δυνατούς στρατιώτες, οι οποίοι διατάχθηκαν να τον μαστιγόσουν και να σχίζουν τις σάρκες του με σιδερένια. Αργότερα άλειψαν τις πληγές του Αγίου Μάρτυρος με ξίδι και πιπέρι και τον έριξαν πάνω σε πυρακτωμένη σχάρα, όμως με ουράνια παρέμβαση ο Άγιος βγήκε αλώβητος από το μαρτύριο χωρίς να έχει πάθει το παραμικρό. Ο κυβερνήτης βλέποντας πως δεν μπορεί να μεταπείσει τον Άγιο διατάσει να ανάψουν μια μεγάλη φωτιά και να πετάξουν τον Άγιο μέσα σε αυτήν. Οι στρατιώτες έσεπυσαν να ικανοποιήσουν την διαταγή του Μαξιμιανού όμως πάλι ω! του Θαύματος η φωτιά δεν άγγιξε τον Άγιο Μάρτυρα του Θεού αλλά αντίθετα στράφηκε κατά των βασανιστών του και τους κατέκαψε. Ο κυβερνήτης Μαξιμιανός έδωσε διαταγή να ξαναρίξουν τον Άγιο στη φυλακή.

Την επόμενη ημέρα οι στρατιώτες διατάχθηκαν να δείρουν τον Άγιο με σιδερένια μαστίγια, αλλά όταν πήγαν στη φυλακή βρήκαν τον Άγιο στο κελί του λουσμένο μέσα σε σε λευκό φως. Αυτό έγινε η αιτία οι δεσμοφύλακες και οι στρατιώτες να μετανοήσουν και να πιστέψουν στον Ιησού Χριστό.

Ο Μαξιμιανός οργισμένος από αυτά που έμαθε διέταξε να υποβάλλουν τον Άγιο σε άλλα φρικτότερα βασανιστήρια, αλλά η τιμωρία για τον ασεβή Μαξιμιανό δεν άργησε να έρθει και σκοτώθηκε όταν η άμαξά του τυλίχθηκε στις φλόγες. Ο Ρούφος, ο νέος κυβερνήτης, αποφάσισε να μην υποβάλλει τον Άγιο σε νέα βασανιστήρια οποιουδήποτε είδους στον άγιο και διέταξε την άμεση εκτέλεση του δι'αποκεφαλισμού.

Ο Άγιος Μάρτυς Κουκουφάς αποκεφαλίστηκε τελικά το 304. Σύμφωνα με την παράδοση, δύο χριστιανικές γυναίκες οι οποίες ήταν πνευματικές θυγατέρες του Αγίου Κουκουφά και τις είχε βαπτίσει, η Αγία Ιουλιάνή και η Αγία Σεμπρονιάνή από το Ματαρό (τιμούνται 27 Ιουλίου), παρέλαβαν το σώμα του Αγίου και το έθαψαν όταν όμως αυτή τους η πράξη έγινε γνωστή συνελήφθησαν και μαρτύρησαν.

Η μνήμη του Αγίου Κουκουφά τιμάται στις 25 Ιουλίου όμως σε πολλές περιοχές η γιορτή του μεταφέρεται στις 27 Ιουλίου για να μην συμπέσει μαζί με την εορτή του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Ζεβεδαίου που είναι ο πολιούχος Άγιος της Ισπανίας.

Σήμερα στο Σαν Κουγάτ δελ Μπαλιές (Sant Cugat del Vallès) έχει χτιστεί ένα μοναστήρι στη θέση του μαρτυρίου του Αγίου Κουκουφά όπου παλιά υψωνόταν το ρωμαϊκό οχυρό Castrum Octavianum.

Όταν η πρώτη μοναστική κοινότητα ιδρύθηκε στο Σαν Κουγάτ το μοναστήρι αφιερώθηκε στη μνήμη του Αγίου Κουκουφά και φιλοξενούσε τα ιερά λείψανά του. Τον 8ο αιώνα ο Άγιος Φουλράδος, Ηγούμενος της Ιερά Μονής Αγίου Διονυσίου στη Γαλλία (τιμάται 16 Ιουλίου) πήρε τμήμα των ιερών λειψάνων, τα έφερε στη Γαλλία και τα τοποθέτησε δεξιά του Ιερού του Αγίου Διονυσίου. Τα υπόλοιπα λείψανα του Αγίου Κουκουφά φυλάσσονται σε λειψανοθήκη διακοσμημένη με σκηνές από το βίο του Αγίου.

Ο Άγιος Κουκουφάς τιμάται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και κυρίως στη Γαλλία σε παρεκκλήσι αφιεεωμένο σε αυτόν δίπλα στη βασιλική του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην Ισπανία όπου υπάρχουν πολλές εκκλησίες αφιερωμένες σε αυτόν.

Ο Άγιος Κουκουφάς θεωρείται προστάτης όσον πάσχουν από κύφωση (καμπούρα) αλλά και όσον κατηγορούνται ότι διέπραξαν κλοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου