Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Άγιος Ιερομάρτυς Νάρκισσος, Επίσκοπος Ζιρόνας. Ημέρα Μνήμης: 29 Οκτωβρίου και 18 Μαρτίου.

Άγιος Ιερομάρτυς Νάρκισσος, Επίσκοπος Ζιρόνας. Ημέρα Μνήμης: 29 Οκτωβρίου και 18 Μαρτίου.


Ο Άγιος Νάρκισσος γεννήθηκε στη Ζιρόνα της Ισπανίας και κατάγονταν από ευγενή γενιά. Χειροτονήθηκε ιερέας και μετέπειτα επίσκοπος Ζιρόνας. Εξαιτίας των διωγμών που είχε διατάξει ο Διοκλητιανός εγκατέλειψε την Ζιρόνα μαζί με τον διάκονό του Άγιο Φήλικα (τιμάται 1η Αυγούστου) και ταξίδεψαν στο  Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας. Εκεί γνωρίστηκαν με την Αγία Άφρα (τιμάται 5 Αυγούστου) και την μητέρα της Αγία Ιλαρία (τιμάται 12 Αυγούστου) οι οποίες ήταν ιερόδουλες και διατηρούσαν οίκο ανοχής. Οι δύο Αγίες έκρυψαν τον Άγιο Νάρκισσο ο οποίος με την διδασκαλία του 
τις κατήχησε και βάπτιστηκαν χριστιανές.

Στο Άουγκσμπουργκ παρέμειναν εννέα μήνες βοηθώντας το μικρό χριστιανικό πλήθος. Επέστρεψαν στη Ζιρόνα όπου συνέχισαν να κηρύτουν το Ευαγγέλιο, να κατηχούν και να βαπτίζουν. Η δράση τους αυτή προκάλεσε την προσοχή των αρχών όπου τελικά τους συνέλλαβαν και μαρτύρησαν μετά από πολλά βασανιστήρια το 307.

Το θαύμα με τις κεντροφόρες μύγες σε πίνακα που βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό της Βαλένθια

Όταν το 1286 ο στρατός του Φιλίππου Β' της Βουργουνδίας εισέβαλε στη Ζιρόνα, οι στρατιώτες προσπάθησαν να λεηλατήσουν τον τάφο του Αγίου Νάρκισσου. Μόλις έσπασαν τον τάφο αμέσως ένα τεράστιο σμήνος κεντροφόρων μυγών πετάχτηκε μέσα από τον τάφο του Αγίου και άρχισαν να τσιμπούν τους στρατιώτες προκαλώντας τους δυνατούς πόνους και τρέποντάς τους σε φυγή. Βλέποντας το θαύμα οι στρατιώτες έφυγαν αφήνοντας την πόλη ειρηνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου