Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Άγιος Γεράλδος (Gerald) πρώτος Επίσκοπος Μάγιο (Mayo). Ημέρα Μνήμης: 13 Μαρτίου.

Άγιος Γεράλδος (Gerald) πρώτος Επίσκοπος Μάγιο (Mayo). Ημέρα Μνήμης: 13 Μαρτίου.


Ο Άγιος Γεράλδος του Μάγιο (Mayo) γεννήθηκε στην Νορθουμβρία (Northumbria), γιος ενός Αγγλοσάξονα βασιλιά, ήταν ένας από τους Άγγλους μοναχούς στο Λίντισφαν( Lindisfarne) ο οποίος συντρόφευσε τον Άγιο Κόλμαν (Colmán) του Λίντισφαρν (τιμάται 18 Φεβρουαρίου) στην Αϊόνα (Iona) και έπειτα στην Ιρλανδία. Αυτό συνέβη μετά τη σύνοδο του Γουίτμπι (Whitby) το 664 η οποία αποφάσισε ενάντια στις Κελτικές Εκκλησιαστικές μεθόδους όσον αφορά τον υπολογισμό της εορτής του Πάσχα.

Ο Άγιος Κόλμαν ήταν ένας φλογερός υποστηρικτής των Κελτικών μεθόδων για τον υπολογισμό της ημέρας της εορτής του Πάσχα. Αφότου η σύνοδος αποφάσισε να υιοθετήσει των Ρωμαϊκό υπολογισμό έναντι του Κελτικού, ο Άγιος Κόλμαν και τριάντα Αγγλοσάξονες μοναχοί, μεταξύ αυτών και ο Άγιος Γεράλδος, εγκατέλειψαν το Λίντισφάρν και τελικά εγκαταστάθηκαν στο Ίνισμπόφιν (Inishboffin) στην ακτή της κομητείας Γκόλγουεϊ (Galway) στην Ιρλανδία το 668.


Ο Άγιος Γεράλδος έγινε ο πρώτος ηγούμενος στο μοναστήρι του Μάγιο μετά από διαμάχες που ξέσπασαν ανάμεσα στους μοναχούς του νησιού. Οι Αγγλοσάξονες θύμωσαν με την συμπεριφορά των ντόπιων μοναχών, επειδή ήθελαν να αφήσουν το Ίνισμποφιν προκειμένου να κηρύξουν στο υπόλοιπο νησί μέσα στο καλοκαίρι και  να αφήσουν την προσοχή του νησιού μαζί με τις δουλείες του καλοκαιριού σε αυτούς.  Ο Άγιος Κόλμαν έλυσε την διαμάχη ιδρύοντας το μοναστήρι στο Μάγιο και εγκαθιστώντας τους εκεί με τον Gerald σαν ηγούμενο.

Ο Άγιος Γεράλδος ίδρυσε τα μοναστήρια του Tempul-Gerald και Teagh-na-Saxon και ένα γυναικείο κοινόβιο στο οποίο έδωσε την ηγουμενία στην αδερφή του. Ο αδερφός του  Άγιος Βαλάνος (Balanus) είναι επίσης Άγιος (τιμάται 7 Σεπτεμβρίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου