Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Αγία Βαλδερούδη (Waltrude) της Μονς (Mons) Βελγίου. Ημέρα Μνήμης: 9 Απριλίου.

Αγία Βαλδερούδη (Waltrude) της Μονς (Mons) Βελγίου. Ημέρα Μνήμης: 9 Απριλίου.


Η Αγία Βαλδερούδη γεννήθηκε το 612 μ.Χ. και ήταν κόρη της Αγίας Μπερτίλλης (τιμάται 5 Νοεμβρίου) και του Αγίου Βαλβέρτου της Αινώ (τιμάται 11 Μαΐου). Αδελφή της Αγίας Αλδεγούνδης η οποία ήταν ηγουμένη στο Μωμπέζ της Γαλλίας και αργότερα έζησε ως ερημίτισσα (τιμάται 30 Ιανουαρίου). Παντρεμένη με τον Άγιο Βικέντιο της Αινώ (τιμάται 14 Ιουλίου και 20 Σεπτεμβρίου) κόμης της Αινώ στην αυλή του βασιλιά Δαγοβέρτου.

Μητέρα δύο γιων και δύο θυγατέρων, του Αγίου Λανδέριχου Επισκόπου Μω Γαλλίας (τιμάται 17 Απριλίου), της Αγία Μαδαλβέρτας η οποία ήταν ηγουμένη στο Μωμπέζ της Γαλλίας (τιμάται 7 Σεπτεμβρίου), της Αγίας Αλδετρούδης ηγουμένης στο Μωμπέζ της Γαλλίας (τιμάται 25 Φεβρουαρίου) και του Αγίου Δεντλίνου ο οποίος κοθμήθηκε σε ηλικία 7 ετών (τιμάται 16 Μαρτίου).


Όταν ο σύζυγός της παραιτήθηκε του αξιώματός του και αποφάσισε να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο, η ίδια αποφάσισε να γίνει μοναχή και ίδρυσε ένα μοναστήρι όπου αργότερα γύρω από αυτό αναπτύχθηκε η πόλη Μονς. Ήταν Πνευματική θυγατέρα του Αγίου Γισλένου (τιμάται 9 Οκτωβρίου). Την μοναχική της κουρά έκανε ο Άγιος Ωμπέρ Επίσκοπος Καμπραί Γαλλίας (τιμάται 10 Σεπτεμβρίου). Κοιμήθηκε οσιακά 9 Απριλίου του 688 μ.Χ. Λέγεται ότι στη μοναστική κοινότητα που είχε ιδρύσει έζησε ως μέλος και όχι ως ηγουμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου