Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Αγία Βέρθα (Bertha) της Αρτουά (Artois). Ημέρα Μνήμης: 4 Ιουλίου.

Αγία Βέρθα (Bertha) της Αρτουά (Artois). Ημέρα Μνήμης: 4 Ιουλίου.


Η Αγία Βέρθα ήταν κόρη του κόμη Ριγοβέρτου, Μαγιορδόμου του Παλατιού κάτω από τον βασιλιά Κλόβις Β'. Η μητέρα της Ουρσάνα ήταν η κόρη του βασιλιά του Kent στην Αγγλία.

Στην ηλικία των είκοσι η Αγία Βέρθα παντρεύτηκε τον Ζιγεφρείδο, έναν ευγενή που σχετιζόταν με τον βασιλιά. Όταν ο σύζυγός της πέθανε το 672, μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια γάμου και έχοντας φέρει στον κόσμο πέντε κόρες, η Αγία Βέρθα αποφάσισε να ακολουθήσει το μοναχικό βίο. Κατά το έτος 682 ή 685 η Αγία Βέρθα ίδρυσε ένα μοναστήρι στην Αρτουά. Αποσύρθηκε εκεί με τις δύο μεγαλύτερες κόρες της, την Δεοτίλα και την Γερτρούδη. Αργότερα, η κόρη της, η Δεοτίλα, την διαδέχθηκε στην ηγουμενία, όταν η Αγία Μπέρθα αποσύρθηκε για να ζήσει ως ερημήτρια σε πλήρη απομόνωση, αφιερωμένη αποκλειστικά στην προσευχή. Η Αγία Βέρθα κοιμήθηκε οσιακά σε προχωρημένη ηλικία στις 4 Ιουλίου, 725. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Ιουλίου.

Δύο κτίρια που είχε ανεγείρει η Αγία Βέρθα γκρεμίστηκαν, αλλά ένας Άγγελος Κυρίου σε ένα όραμα την οδήγησε σε ένα άλλο σημείο και εκεί, μετά από πολλές δυσκολίες, χτίστηκε ένα γυναικείο μοναστήρι, στο οποίο έζησε μαζί με τις δύο μεγαλύτερες κόρες της, Δεοτίλα και Γερτρούδη και έγινε η πρώτη του ηγουμένη.

Μία παράδοση αναφέρει πως η κόρη της Γερτρούδη διωκόταν από έναν ευγενή ονόματι Ρογέρο, ο οποίος επιθυμούσε να τη παντρευτεί με βία, αλλά σώθηκε από τις βίαιες προθέσεις του με το θάρρος και τις προσευχές της Αγίας Βέρθας και την ακλόνητη εμπιστοσύνη τους στο Θεό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου