Άγιος Άνγος (Angus) του Κέλντ (Keld), συντάκτης του Ιρλανδικού Μαρτυρολογίου και Αναμορφωτής του Ιρλανδικού Μοναχισμού. Ημέρα Μνήμης: 11 Μαρτίου.
Στον Άγιο Άνγο (Angus) αποδίδουν πολλοί, την αναμόρφωση του Ιρλανδικού μοναχικού βίου και την εμφάνιση του σαν μία οργανωμένη ασκητική και διδακτική κίνηση. Αποκαλείτε Culdee (από τις Ιρλανδικές λέξεις Ceile Dee που σημαίνει σύντροφοι του Θεού) γιατί διαμόρφωσε τις ομάδες των μοναχών στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, που στην πραγματικότητα ήταν αναχωρητές αλλά ζούσαν μαζί σε ένα μέρος, συνήθως δεκατρείς στον αριθμό κατά το παράδειγμα του Χριστού και τον Αποστόλων του.
Οι Culdees κατασκεύασαν τους Μεγάλους Σταυρούς (τους ψηλούς διακοσμημένους κελτικούς Σταυρούς) αλλά έγραψαν και πολλά φωτισμένα βιβλία και χειρόγραφα τα οποία είναι η δόξα των Ιρλανδικών μοναστηριών.
Ο Άγιος Άνγος γεννήθηκε σε αριστοκρατικό σπίτι στο Òλστερ (Ulster) αλλά στάλθηκε στο μοναστήρι του Κλόνεναχ (Clonenagh) από τον πατέρα του ονόματι Oengoba προκειμένου να μαθητεύσει υπό την εποπτεία του Αγίου ηγουμένου Maelaithgen. Έκανε μεγάλη πρόοδο στην διδασκαλία και την αγιότητα αλλά τελικά ένοιωσε πως ήθελε να φύγει και να γίνει ερημίτης για να αποφύγει τις κολακείες. Διάλεξε ένα μέρος 7 μίλια μακριά για το ερημητήριο του το οποίο ονομάζεται και σήμερα Ντίσερτ (Dysert).
Έζησε μία ζωή άκαμπτης υπακοής, έκανε 300 μετάνοιες καθημερινά και απήγγειλε όλο το ψαλτήρι επίσης σε καθημερινή βάση.
Λόγω του ότι δεχόταν πολλές επισκέψεις εκεί (από κόσμο που θαύμαζε το πνευματικό του μεγαλείο) πήγε στο γνωστό μοναστήρι του Τάλα (Tallaght) δίπλα στο Δουβλίνο, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα του και του δόθηκε το πιο ταπεινό διακόνημα. Μετά από 7 χρόνια ένα αγόρι αναζήτησε καταφύγιο στον στάβλο όπου δούλευε ο Άγιος Άνγος γιατί δεν μπορούσε να τα καταφέρει με τα μαθήματα του. Ο Άγιος Άνγος το νανούρισε και αφού κοιμήθηκε, ξύπνησε και ήξερε τέλεια τα μαθήματα του.
Όταν ο ηγούμενος του Τάλα, ο Άγιος Maelruain (τιμάται 7 Ιουλίου), άκουσε για τις διδακτικές του ικανότητες, αναγνώρισε στον Άγιο Άνγο τον χαμένο μαθητή από το Κλόνεναχ και οι δυο τους έγιναν πολύ στενοί φίλοι. Στο Τάλα ο Άγιος Άνγος ξεκίνησε το μεγάλο του έργο με το Αγιολόγιο των Ιρλανδών Αγίων, γνωστό ως Felire Aengus Ceile De. Όσο για τον εαυτό του πίστευε πως είναι ο πιο ποταπός ανάμεσα στους ανθρώπους και λέγεται ότι άφησε τα μαλλιά του να μακρύνουν πολύ και τα ρούχα του απεριποίητα ώστε να γίνει αντιπαθητικός.
Όπως όλοι οι Άγιοι άνθρωποι του Θεού, ο Άγιος Άνγος ήταν εργατικός και είχε μία ακλόνητη σιγουριά στη δύναμη του Θεού και στην δυνατότητα του να θεραπεύει και να σώζει. Κάποτε, ενώ κλάδευε δέντρα στο δάσος, κατά λάθος έκοψε το αριστερό του χέρι. Τότε ο ουρανός γέμισε με πουλιά που έκλαιγαν για την πληγή του αλλά ο Άγιος Άνγις μάζεψε με ηρεμία το χέρι του και το επανατοποθέτησε στη θέση του και αυτό άρχισε να λειτουργεί αμέσως κανονικά.
Όταν κοιμήθηκε ο Άγιος Maelruain το 792, ο Άγιος Άνγος άφησε το Τάλα και επέστρεψε στο Κλόνεναχ και αντικατέστησε τον παλιό του δάσκαλο τον Maelaithgen σαν ηγούμενος και τελικά έγινε επίσκοπος.
Όταν ένοιωσε το θάνατο να τον πλησιάζει αποσύρθηκε και πάλι στο ερημητήριο του και κοιμήθηκε εκεί το 824. Αν και σήμερα έχουμε λίγα στοιχεία για την ζωή στο Κλόνεναχ και στο ερημητήριο του Αγίου Άνγου στο Ντίσερτ ο Άγιος θα είναι πάντα στη θύμηση μας για το σπουδαίο Ιρλανδικό μαρτυρολόγιό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου