Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Αγία Πανδιονία (Pandionia). Ημέρα Μνήμης: 26 Αυγούστου.

Αγία Πανδιονία (Pandionia). Ημέρα Μνήμης: 26 Αυγούστου.


Πολύ λίγα μας είναι γνωστά για τη ζωή της Αγίας Πανδιονίας, όσα γνωρίζουμε τα αντλούμε από γραπτές και προφορικές παραδόσεις. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση η Αγία Πανδιονία ήταν κόρη κάποιου πρίγκιπα της Ιρλανδίας ή κόρη κάποιου βασιλιά της Σκωτίας, η οποία ταξίδεψε στην Αγγλία προκειμένου να δραπετεύσει από την οργή του πατέρας της ο οποίος την δίωκε εξαιτίας της χριστιανικής της πίστη και της επιθυμίας της να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο.

Βρήκε καταφύγιο σε μία συγγενή της η οποία ήταν ηγουμένη σε μία μονή στο Ελτισλέι (Eltisley) στο Κεϊμπριτζσάιρ (Cambridgeshire), αν και μερικές πηγές αναφέρουν ότι έζησε για ένα διάστημα στο Ουσελμπάι (Usellby) στο Λινκολνσάιρ (Lincolnshire). Έγινε γνωστή για την αγιότητα του βίου της και κοιμήθηκε οσιακά το 904, θάφτηκε κοντά σε ένα πηγάδι το οποίο πήρε το όνομά της και πιστοί χρησιμοποιούσαν το νερό ως αγίασμα.

Το 1344 έγινε ανακομιδή των ιερών της λειψάνων και τοποθετήθηκαν κάτω από την Αγία Τράπεζα του Μητροπολιτικού Ναού του Ελτισλέι ο οποίος είναι αφιερωμένος οστον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και την Αγία Πανδιονία.

Το 1575 όταν το θρησκευτικό κίνημα της Μεταρρύθμισης βρισκόταν στο ζενίθ πολλά ιερά λείψανα Αγίων και ιερά προσκυνήματα καταστράφηκαν, ένα από αυτά ήταν και το ιερό πηγάδι με το αγίασμα της Αγίας. Το προσκύνημα καταστράφηκε από τον Ρέκτορ Ρότζερ Παλμ (Rector Roger Palme) με την δικαολογία ότι η τιμή σε προσκυνήματα και ιερά λείψανα αποτελεί ειδωλολατρεία. Η τοποθεσία του αγιάσματος της Αγίας δεν μας είναι πλέον γνωστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου