Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Άγιος Κολομάνος (Colomanus/Colman) του Στόκεραου (Stockerau) της Αυστρίας. Ημέρα Μνήμης: 13 Οκτωβρίου.

Άγιος Κολομάνος (Colomanus/Colman) του Στόκεραου (Stockerau) της Αυστρίας. Ημέρα Μνήμης: 13 Οκτωβρίου.


Ο Άγιος Κολομάνος γεννήθηκε στην Ιρλανδία και ήταν προσκυνητής στο δρόμο προς τους Αγίους Τόπους. Συνελήφθη και βασανίστηκε ως κατάσκοπος εξαιτίας της περίεργης αμφίεσής του. Τελικά απαγχονίστηκε στο Στόκεραου, κοντά στη Βιέννη, στην Αυστρία, στις 16 Ιουλίου 1012. Η παράδοση αναφερει είναι ότι ήταν «γιος του Máel-Sechnaill (1022), υψηλού βασιλιά της Ιρλανδίας».

Την εποχή του θανάτου του, υπήρχαν συνεχείς αψιμαχίες μεταξύ της Αυστρίας, της Μοραβίας και της Βοημίας. Ο Άγιος Κολόμανος δεν μιλουσε Γερμανικά οπότε δεν μπορούσε να δώσει μια κατανοητή περιγραφή του εαυτού του για το ποιος ήταν και ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού του. Έτσι κατηγορήθηκε για κατάσκοπος, βασανίστηκε και τον απαγχόνισαν μαζί με κάποιους ληστές.

Το σώμα του Αγίου παρέμεινε κρεμασμένο για 18 μήνες προς παραδειγματισμό. Όλη αυτή την περίοδο το σώμα του Αγίου παρέμεινε άφθορο χωρίς να το αγγίζουν τα πτηνά και διάφορα ζώα πραγματοποιώντας πληθώρα θαυμάτων. Ένα από αυτά είναι ότι η σκαλωσιά πάνω στην οποία είχαν στήσει την αγχόνη έβγαλε ρίζες, κλαδιά και άνθη.


Στις 13 Οκτωβρίου 1014, τα ιερά λείψανά του μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μονη του Μελκ (Melk) από τον επίσκοπο Μεγινγάρδο (Megingard) κατόπιν αιτήματος του Αγίου Ερρίκου Α' της Αυστρίας (τιμάται 23 Ιουνίου). Δεκαετίες αργότερα, οδηγήθηκαν στην Ουγγαρία. Ο Άγιος Κολομάνος έγινε τιμώμενος Άγιος και πολλές εκκλησίες και παρεκκλήσια στην Αυστρία, το εκλογικό σώμα του Παλατινάτου, στην Ουγγαρία και στη Βαυαρία είναι αφιερωμένα σε αυτόν. Τιμαται επίσης στην Ιρλανδία.

Τελικά τα ιερά λείψανα του Αγίου Κολομάνου επεστράφησαν στο Σεκεσφεχερβάρ (Székesfehérvár) στο Μελκ στην Αυστρία, όπου εξακολουθούν να φυλάσσονται μέχρι σήμερα.

Ο βασιλιάς Γκέζα Α' της Ουγγαρίας ονόμασε έναν από τους γιους του Κολομάνο και το 13ο αιώνα ο νεότερος αδερφός του βασιλιά Μπέλα Δ' της Ουγγαρίας πήρε το όνομα Κολομάνος προς τιμήν του Αγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου