Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Άγιος Ιουδικαήλ (Judicael) βασιλεύς των Βρετόνων. Ημέρα Μνήμης: 16 Δεκεμβρίου.

Άγιος Ιουδικαήλ (Judicael) βασιλεύς των Βρετόνων. Ημέρα Μνήμης: 16 Δεκεμβρίου.


Ο Άγιος Ιουδικαήλ γεννήθηκε το 590 μ.Χ. στη Βρετάνη και ήταν γιος του βασιλιά της Δαμνονίας, ενός βασιλείου της Βρετάνης. Ανέβηκε στο θρόνο το 632. Το 636, ο Άγιος Ελίγιος (τιμάται 1η Δεκεμβρίου) ο οποίος ήταν Επίσκοπος Νογιόν (Noyon) και σύμβουλος του Δαγοβέρτου Α'  τον κάλεσε να συναντηθούν στην πόλη Κλισί (Clichy), κοντά στο Παρίσι, προκειμένου να υπογράψουν με τον Δαγοβέρτο Α' συνθήκη ειρήνης μεταξύ των Βρετόνων και των Φράγκων και να βάλουν έτσι τέρμα σε μια διαμάχη ετών.

Δύο χρόνια αργότερα παραιτήθηκε από το θρόνο του και έγινε μοναχός τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του. Αποσύρθηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Γκαέλ που είχε ιδρύσει ο Άγιος Μεν/Mèen (τιμάται 21 Ιουνίου). Κοιμήθηκε οσιακά το 658 μ.Χ. και θάφτηκε δίπλα στον Άγιο Μεν.

Ο Άγιος Ιουδικαήλ κυβέρνησε το βασίλειό του με αγάπη και σοφία και ήταν αγαπητός στο λαό του.


Ο μεγαλύτερος γιός και διάδοχός του Άγιος Judocus/Judoc (τιμάται 13 Δεκεμβρίου και 9 Ιανουαρίου η μετακομιδή των Ιερών Λειψάνων του) αρνήθηκε να ανέβει στο θρόνο και αποσύρθηκε και αυτός σε μοναστήρι και αργότερα έζησε σαν ερημίτης. Τον Άγιο Ιουδικαήλ τον διαδέχτηκε τελικά ο γιός του Αλαίν Β' (Alain II) γνωστός και ως Αλαίν ο Ψηλός (Alan Hir).

Ο Άγιος Ιουδικαήλ είχε και τρίτο γιο τον Άγιο Βίνοκο/Winnoc (τιμάται 6 Νοεμβρίου και 18 Σεπτεμβρίου ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του) ο οποίος και αυτός ακολούθηκε τον μοναχικό βίο στην Ιερά Μονή του Αγίου Ομήρου ή Αυδομάρου/
Audomar/Omer, Επισκόπου Θερουάνης (τιμάται 9 Σεπτεμβρίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου