Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Άγιος Ρετέκιος Επίσκοπος Αυγουστοδούνου. Ημέρα Μνήμης: 15 Μαΐου.

Άγιος Ρετέκιος Επίσκοπος Αυγουστοδούνου. Ημέρα Μνήμης: 15 Μαΐου.


Σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριο της Τουρώνης (τιμάται 17 Νοεμβρίου), γεννήθηκε στη Βουργουνδία και η καταγωγή του Αγίου Ρετέκιου ήταν από σημαντική οικογένεια και είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη για την πολυμάθειά του. Ο Άγιος Ιερώνυμος (τιμάται 15 Ιουνίου) του αποδίδει ευφράδεια λόγου και καλλονή, και ύφος υψηλό και μεγαλοπρεπές. Άκμασε επί του αυτοκράτορα Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου (τιμάται 21 Μαΐου), απολαμβάνοντας στην Γαλλία την μεγαλύτερη φήμη και υπόληψη. Πήρε μέρος στην Σύνοδο της Ρώμης το έτος 313 ως κριτής παρά τον Πάπα. Ο Ιερός Αυγουστίνος (τιμάται 15 Ιουνίου) ονομάζει τον Άγιο Ρετέκιο «άνθρωπο του Θεού» και συνμνημονεύει το όνομά του μαζί με τους άλλους Άγιους.


Ο Άγιος Ρετέκιος μετά τα πρώτα έτη της νεανικής του ηλικίας παντρεύτηκε, αλλά δεν απόκτησε απογόνους. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του εκλέχτηκε από τον λαό επίσκοπος του Αυγουστοδούνου.

Υπήρξε ο πρώτος κατηχητής του αυτοκράτορα Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου, όταν αυτός έλαβε την οπτασία του σημείου του Σταυρού που φάνηκε στον ουρανό το έτος 311 ή 312. Ο Αυτοκράτορας τον έκανε επίσκοπο της Κολωνίας και του Μαρίνου, επίσκοπο της Αρελάτης, και δικαστή των Δονατιστών στην σύνοδο του 313.

Κοιμήθηκε οσιακά στις 15 Μαΐου του 334 στην Ωτάν της Γαλλίας. Τον διαδέχθηκε ο Άγιος Κασσιανός της Ωτάν (τιμάται 5 Αυγούστου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου