Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Άγιος Μπεάτος (Ευλογημένος) πρώτος Απόστολος της Ελβετίας και ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελβετίας. Ημέρα Μνήμης: 9 Μαΐου.

Άγιος Μπεάτος (Ευλογημένος) πρώτος Απόστολος της Ελβετίας και ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελβετίας. Ημέρα Μνήμης: 9 Μαΐου.


Οι πληρογορίες που υπάρχουν για την ζωή του Αγίου Μπεάτου είναι λίγο συγκεχυμένες. Μία παράδοση ισχυρίζεται ότι ήταν γιος ενός βασιλιά της Σκωτίας, ενώ άλλες παραδόσεις τοποθετούν τη γέννησή του στην Ιρλανδία. Ο Άγιος Μπεάτος κατηχήθηκε και βαπτίστηκε στην Αγγλία από τον Άγιο Απόστολο Βαρνάβα. Σύμφωνα πάλι με κάποιες παραδόσεις χειροτονήθηκε ιερέας στη Ρώμη από τον Άγιο Απόστολο Πέτρο, και εστάλη μαζί με έναν υπιτακτικό του ονόματι Ακάκιος για να ευαγγελίσει τη φυλή των Ελβετών (Helvetii). Οι δύο ιεραπόστολοι εγκατέστησαν έναν πρόχειτο καταυλισμό στο  Καντόνι του Άαργκαου
κοντά στην Οροσειρά του Ιούρα, όπου μετέστρεψαν πολλούς από τους ντόπιους στο Χριστό.

Ο Άγιος Μπεάτος αποτόλμησε να κατέβει στη συνέχεια νότια στα βουνά πάνω από τη λίμνη Τουν, χτίζοντας ένα ερημητήριο εκεί που είναι τώρα γνωστό ως Σπήλαια του Αγίου Μπεάτου κοντά στο χωριό Μπίτενμπεργκ. Η παράδοση μας λέει ότι στη σπηλιά αυτή κατοικούσε ένας μεγάλος δράκος όπου ο Άγιος πολέμησε μαζί του και τον σκότωσε. Ο τάφος του Αγίου Μπεάτου σώζεται μέχρι σήμερα και βρίσκεται ανάμεσα στο μοναστήρι και την είσοδο του σπηλαίου. Ο Άγιος Μπεάτος αφού διέδωσε το Ευάγγέλιο και έφερε στην χριστιανική πίστη τους κατοίκους των περιοχών αυτών, παρέδωσε την Αγία του ψυχή στον Κύριο σε βαθιά γεράματα το 112 μ.Χ.


Η τιμή στον Άγιο Μπεάτο απλώθηκε πάρα πολύ τον Μεσαίωνα και επέζησε ακόμα και την δύσκολο περίοδη της Μεταρρύθμισης όπου έλαβαν χώρα πολλές εχθροπραξίες με καταστροφές ιερών ναών, ιερών προσκυνημάτων και ιερών λειψάνων. Οι προτεστάντες με ηγέτη τον Ούλριχ Ζβίγγλιο, απαγόρευαν στους προσκυνητές να πραγματοποιήσουν προσκύνημα στη σπηλιά του Αγίου. Μετά τη δύσκολη αυτή περίοδο τα ιερά λείψανα του Αγίου Μπεάτου μεταφέρθηκαν σε παρεκκλήσι στη Λουνγκέρνη στο Καντόνι του Όμπβαλντεν.

Ο Άγιος Μπεάτος πολλές φορές συγχέεται με τον Άγιο Μπεάτο της Βαντόμ (Bienheuré (Bié, Beatus) ο οποίος έζησε τον 3ο αιώνα και ήταν ιεραπόστολος διαδίδοντας το Ευαγγέλιο στη Βαντόμ, στο Γαρούνα, στη Λαν και στη Νάντη της Γαλλίας. Ο Άγιος Μπεάτος της Βαντόμ έζησε και αυτός σε ένα σπήλαιο κοντά στη Βαντόμ και όπως ο Άγιος Μπεάτος της Ελβετίας έτσι και αυτός πολέμησε και σκότωσε ένα δράκο που ζούσε στην περιοχή, ήταν μάλιστα τόσο μεγάλος ο δράκος που όταν πήγε να πιεί νερό από τον ποταμό Λουάρ που βρισκόταν λίγη απόσταση από την σπηλιά η ουρά του ακόμα βρισκόταν μέσα στη σπηλιά. Υπάρχουν τρεις εκδοχές για το πως ο Άγιος νίκησε τον δράκο. Η πρώτη λέει ότι μόλις ο δράκος αντίκρυσε τον Άγιο δεν άντεξε στη θέα του και πέταξε μακριά, η δεύτερη αναφέρει ότι ο Άγιος νίκησε το δράκο καταφέρνοντάς του ένα και μόνο χτύπημα με τη ράβδο του και η τρίτη εκδοχή υποστηρίζει ότι ο δράκος πνίγηκε μόνος του με την αλυσίδα που του είχαν περάσει στο λαιμό. Ο Άγιος Μπεάτος της Βαντόμ κοιμήθηκε στη Λαν και η μνήμη του τιμάται στις 9 Μαΐου. Ένα παρεκκλήσι έχει χτιστεί στη θέση όπου έζησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου