Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Αγία Βιρήνα (St Verena) η νοσοκόμα, ερημίτρια στην Ελβετία, από Αίγυπτο (+320). Ημέρα Μνήμης: 14 Σεπτεμβρίου.

Αγία Βιρήνα (St Verena) η νοσοκόμα, ερημίτρια στην Ελβετία, από Αίγυπτο (+320). Ημέρα Μνήμης: 14 Σεπτεμβρίου.


Η Αγία Βιρήνα (St Verena) ήταν από μια ευγενή Χριστιανική οικογένεια από το χωριό Garagous, κοντά στο Luxor της Αιγύπτου. Γεννήθηκε περίπου το 260 και το όνομά της σημαίνει "το καλό φρούτο". Οι γονείς της την έστειλαν στον Sherimon, Επίσκοπο Beni Suef, για να κατηχηθεί τη Χριστιανική Πίστη και να βαπτιστεί. Ήταν συγγενής του Αγίου Βίκτωρα (St Victor) [ή του Αγίου Μαυρικίου (St Maurice)] της Θηβαϊκής Λεγεώνας.

Οι συγγενείς των στρατιωτών της Λεγεώνας είχαν τη δυνατότητα να τους συνοδεύσουν για να φροντίζουν τις πληγές τους. Έτσι η Αγία Βιρήνα (St Verena) συνόδευσε τη Λεγεώνα στην αποστολή της στη Rhaetia της Ελβετίας. Σύμφωνα με άλλη Παράδοση, η Αγία Βιρήνα (St Verena) ταξίδεψε στην Ελβετία αναζητώντας τον συγγενή της.

Η Αγία Βιρήνα (St Verena) ήταν ακόμα στο Μιλάνο, όταν έλαβε ειδοποίηση ότι ο Άγιος Μαυρίκιος (St Maurice), ο Άγιος Βίκτωρας (St Victor) και τα άλλα μέλη της Θηβικής Λεγεώνας, που είχαν προχωρήσει βόρεια, μαρτύρησαν. Έτσι η Αγία Βιρήνα (St Verena) πήγε στο Agaunum (σημερινό Saint-Maurice) της Ελβετίας για να προσκυνήσει τα Ιερά Λείψανά τους και ύστερα έγινε ερημίτρια.


Αρχικά βοήθησε έναν ερημίτη σε ένα τόπο που ονομάζεται Solothurn και από εκεί πήγε στο Koblenz. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μια σπηλιά στο Bad Zurzach της Ελβετίας κοντά στη σημερινή Ζυρίχη. Ως ερημίτρια, η Αγία Βιρήνα (St Verena) νήστευε και προσευχόταν συνεχώς. Αρκετά θαύματα αποδόθηκαν στη μεσολάβηση της. Η Αγία Βιρήνα (St Verena) υπήρξε πνευματική οδηγός για πολλές νεαρές γυναίκες και με την εμπειρίας της ως νοσοκόμα φροντίζε και για τη σωματική τους υγεία.

Ως αποτέλεσμα της φήμης της, ο τοπικός κυβερνήτης την συνέλαβε και την έστειλε στη φυλακή, όπου της εμφανίστηκε ο Άγιος Μαυρίκιος (St Maurice) για να την παρηγορήσει και να την ενδυναμώσει. Αφού απελευθερώθηκε από τη φυλακή, συνέχισε τα καλά της έργα.

Με την βοήθειά της, πολλοί μεταστράφηκαν στον Χριστιανισμό. Η Αγία Βιρήνα (St Verena) έθρεψε πολλούς φτωχούς και θεράπευσε πολλούς άρρωστους, ειδικά εκείνους που έπασχαν από λέπρα. Συνήθιζε να πλένει τα τραύματά τους και να τοποθετεί αλοιφές πάνω τους, χωρίς να φοβάται μην μολυνθεί και η ίδια.


Κοιμήθηκε οσιακά στην Ελβετία  το 320 και η εορτή της είναι στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η εκκλησία Verena Minster χτίστηκε στον τάφο της Αγίας Βιρήνας (St Verena) σε ένα ρωμαϊκό νεκροταφείο και είναι μία από τους πιο σεβαστές Αγίες της Ελβετίας.

Πηγή:

http://agiologia.wordpress.com

ΑΓΙΟΛΟΓΙΑ – ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΚΕΛΤΩΝ ΑΓΙΩΝ & ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου