Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Αγία Dymphna ή Δάφνη η Ιρλανδή (St Dymphna / Dimpna / Dymphna / Dimpna / Ντύφνα / Δύμφνα / Δάφνη) ερημίτρια και παρθενομάρτυς δι’αποκεφαλισμοῦ απ’τον πατέρα της στο Gheel Βελγίου, από Ἰρλανδία (15/5, +650) [προστάτρια ασθενών με ψυχιατρικές ασθένειες, ψυχιάτρων καί τοῦ προσωπικοῦ ψυχιατρικῶν ἱδρυμάτων]. Ημέρα Μνήμης: 15 Μαΐου.

Αγία Παρθενομάρτυς Dymphna ή Δάφνη η Ιρλανδή ερημίτρια. [προστάτρια ασθενών με ψυχιατρικές ασθένειες, ψυχιάτρων καί τοῦ προσωπικοῦ ψυχιατρικῶν ἱδρυμάτων]. Ημέρα Μνήμης: 15 Μαΐου.


Η Αγία Δάφνη η Ιρλανδή (St Dymphna / Dimpna / Dymphna / Dimpna / Ντύφνα / Δύμφνα / Δάφνη) που το όνομά της σημαίνει “Ελαφάκι” ήταν κόρη του βασιλιά Damon, κάποιας περιοχής της Ιρλανδίας τον 7ο αι. μ.Χ. Ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης, αλλά η μητέρα της Odilla, χριστιανή κι έτσι η κοπέλα αγάπησε το χριστιανισμό και βαφτίστηκε κρυφά απ’τον πατέρα της. Η ζωή της ήταν πολύ πνευματική και αφοσιωμένη στο Χριστό.

Μετά το θάνατο της μητέρας της, ο βασιλιάς πένθησε πάρα πολύ, όμως με τον καιρό θέλησε να ξαναπαντρευτεί. Ανάθεσε λοιπόν στους ανθρώπους του να του βρουν μια όμορφη και καλή σύζυγο. Εκείνοι όμως, αφού ερεύνησαν, σύμφωνα με την ιστορία, του είπαν πως δεν υπάρχει πιο όμορφη και συνετή γυναίκα στο βασίλειό του από την κόρη του! Τότε ο βασιλιάς αποφάσισε να παντρευτεί την κόρη του!


Η Αγία Ντύμφα, μπροστά σ’ αυτό τον τρομαχτικό πειρασμό, το έσκασε με τη βοήθεια του πνευματικού της, του Αγίου Μάρτυρος Γερεβέρνου/Gerebernus (τιμάται 15 Μαϊου). Ο βασιλιάς όμως τους καταδίωξε, τους ανακάλυψε σ’ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Cheel ή Geel, του Βελγίου και τους σκότωσε και τους δυο. Ήταν 15 Μαΐου, το 650 μ.Χ. και η Αγία ήταν τότε 15 χρονών.



Σύντομα άρχισαν να σημειώνονται θαύματα στον τάφο της Αγίας, που σχετίζονταν κυρίως με θεραπείες ψυχικών ασθενειών. Έτσι πολλοί άρχισαν να επισκέπτονται το Geel και να προσκυνούν στον τάφο της Αγίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σ’αυτή την όμορφη περιοχή του Βελγίου, μια παράδοση φιλανθρωπίας, φιλοξενίας και φροντίδας ανθρώπων με ψυχικά νοσήματα, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


Η βιογραφία της συντάχθηκε το 13ο μ.Χ. αιώνα, αλλά υπάρχουν και πολλά καταγεγραμμένα θαύματά της. Η Αγία Ντύμφα είναι μια αγία του ορθόδοξου παρελθόντος της Δύσης και, παρόλο που τιμάται ιδιαίτερα από τη Δυτική Εκκλησία, είναι μια ορθόδοξη Αγία. Ας έχουμε την ευχή της, ιδιαίτερα οι αδελφοί μας που χρειάζονται τη βοήθειά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου