Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Όσιος Αρσένιος Σκηνούριος. Ημέρα Μνήμης: 7 Μαρτίου.

Όσιος Αρσένιος Σκηνούριος. Ημέρα Μνήμης: 7 Μαρτίου.


Ο Όσιος Αρσένιος Σκηνούριος, μία από τις επιφανέστερες μορφές της ιστορίας της Κω, έζησε κατά τον 11ο αιώνα. Ανήκε σε μία πολύ πλούσια οικογένεια, αλλά αγάπησε τη μοναστική άσκηση, εγκατέλειψε τα εγκόσμια και εκάρη μοναχός. Αξιοποιώντας την πατρική του περιουσία έκτισε μεγάλη Μονή στην περιοχή της Στροβίλου, στη Μικρά Ασία, και μικρότερες μονές στο όρος Δίκαιος και στο Σύμπετρο στην Κω, ενώ μόλις έμαθε για την οσιακή ζωή του Οσίου Χριστοδούλου τον προσκάλεσε ως Ηγούμενο πρώτα στη μονή του στη Στρόβιλο και συντομα στην Κω, όπου τον προέτρεψε να διαλέξει τόπο, ανάμεσα στις κτήσεις του, και εκεί να οικοδομήσει νέα μονή.

Πράγματι, ο Όσιος Χριστόδουλος έφτασε στην Κώ, περιηγήθηκαν μαζί το νησί, και επέλεξε τον λόφο του Πυλίου (το σημερινό Παλαιό Πυλί), όπου υπήρχε παλαιό βυζαντινό κάστρο. Οι εργασίες ανοικοδομήσεως της Μονής ξεκίνησαν αμέσως, με την πρόθυμη πνευματική και υλική συμπαράσταση του Οσίου Αρσενίου Σκηνουρίου, και συντομα το περικαλλές συγκρότημα ήταν έτοιμο.

Στην «Ὑποτύπωσιν» τού Οσίου Χριστοδουλου, που φυλάσσεται στην Πάτμο, σωζεται η θερμή περιγραφή του για την αγιασμένη μορφή του Αρσενίου, η οποία δείχνει το υψηλότατο πνευματικό επίπεδο του Κώου μοναχού και πόσο τον εκτιμούσε ο Όσιος: «Ἀνήρ εὐλαβής, θεοφιλής τόν τρόπον, ἐπιεικής τήν γνώμην, σεμνός τό εἶδος, τό ἦθος κόσμιος». Η περιγραφή αυτή των χαρισμάτων του μας βοηθά να κατανοήσουμε την ανυπολόγιστη αξία της προσφοράς του για την ανάπτυξη του μοναχισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Όσιος Αρσένιος μόλις βεβαιώθηκε ότι παρέδωσε το έργο ανοικοδομήσεως της Μονής Παναγίας Καστριανών στα στιβαρά χέρια του Οσίου Χριστοδουλου, ήσυχος πλέον για τη συνέχιση του έργου, έφυγε νύχτα για την Ιερουσαλήμ. Από το σημείο αυτό και έπειτα δεν γνωρίζουμε τίποτα γι᾿αυτόν. Ο Όσιος Χριστόδουλος, πάντως, έχοντας βαθιά γνώση της πνευματικής αξίας του τον περίμενε μέχρι το τέλος του βίου του και, μάλιστα, σε αυτόν επιθυμούσε να περάσει η Ηγουμενία της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που οικοδόμησε στην Πάτμο μετά την αναχώρησή του από την Κω. Σέ αυτή την επιλογή προχώρησε καθώς γνώριζε ότι η νήσος αυτή του είχε παραχωρηθεί ως αντάλλαγμα για τη μεταβίβαση στο αυτοκρατορικό ταμείο των κτημάτων της Μονής των Καστριανών στην Κω, που του είχε προσφέρει ο Όσιος Αρσένιος Σκηνούριος.

Ο Ναός της Παναγίας των Καστριανών, που οικοδομήθηκε το 1080, σώζεται ακέραιος μέχρι σήμερα, κατάγραφος με θαυμάσιες τοιχογραφίες, πανηγυρίζει κατά την ημέρα τής Υπαπαντής τού Κυρίου στις 2 Φεβρουαρίου και συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών, οι οποίοι παραμένουν στην περιοχή όλο το βράδυ ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν. Μετά τον Εσπερινό προσφέρονται λουκουμάδες στους προσκυνητές, την δε ημέρα της εορτής, μετά τη Θεία Λειτουργία, παρατίθεται εορταστική τράπεζα.

Στο όρος Σύμπετρο, κοντά στην πόλη της Κω, υπάρχει ένα άλλο μικρό μοναστήρι που συνδέεται με τον Όσιο Αρσένιο, η Μονή του Προφήτου Ηλιού. Δίπλα στον Ναό διασώζεται παλαιό κελλί, πηγή νερού και μερικά μέτρα από τον Ναό η βίγλα (=τό παρατηρητήριο) της Μονής. Ακόμη και σήμερα το μικρό αυτό μοναστικό συγκρότημα διατηρεί τό όνομα «Σκηνούριον Κάθισμα».

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τό ἦθος τε κόσμος καί πρός τό εἶδος σεμνός, τῶν Κώων διδάσκαλος καί μοναστῶν ἀρωγός, ἐδείχθης Ἀρσένιε· ὄθεν τοῦ Χριστοδούλου τούς ἐπαίνους βαστάσας, κτίσεις τάς πατρικάς σου προσενέγκας Ὁσίῳ· διό Σκηνουρίου σοφοῦ, ὡς ὄφληταί μνημονεύομεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου