Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Αγία Νεομάρτυς και Παιδομάρτυς Μίλιτσα Ράκιτς. Ημέρα Μνήμης: 17 Απριλίου.

Αγία Νεομάρτυς και Παιδομάρτυς Μίλιτσα Ράκιτς. Ημέρα Μνήμης: 17 Απριλίου.


Η Αγία Νέα Παιδομάρτυς Μίλιτσα Ράκιτς γεννημένη το 1996, ζούσε με τους γονείς της, Ζάρκο και Ντούσιτσα, σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Μπατάνιτσα, στα βόρεια του Βελιγραδίου. Σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς του NATO το 1999.

Η Μί­λι­τσα δεν πρό­λα­βε να με­γα­λώ­σει. Μια από τις «έξυ­πνες βόμ­βες» της ΝΑ­ΤΟϊ­κής συμ­μαχίας, τη βρήκε στο μπά­νιο του σπιτιού της, λίγο πριν πέσει για ύπνο. Στο νο­σο­κο­μείο όπου διακομίστηκε ευσπευσμένα μέσα στα αί­μα­τα, διαπιστώθηκε ο θά­να­τος της. Το ημε­ρο­λό­γιο έγρα­φε 17 Απρί­λη 1999. Ήταν μόλις τριών ετών.


Οι γο­νείς της Μί­λι­τσα δεν ξα­νά­φτια­ξαν ποτέ το κα­τε­στρα­μέ­νο μπά­νιο του σπι­τιού. Η τρύπα που άνοι­ξε στον τοίχο το ΝΑ­ΤΟϊ­κό βόλι, πρω­τού πέσει στο κε­φά­λι της μι­κρής σερ­βί­δας, πα­ρα­μέ­νει 19 χρό­νια μετά, να θυμί­ζει τη φρι­κα­λε­ό­τη­τα που ο λαός της χώρας έζησε κυ­ριο­λε­κτι­κά στο πετσί του επί 78 συ­νε­χό­με­να με­ρό­νυ­χτα.


Η τρί­χρο­νη Μί­λι­τσα ήταν ανά­με­σα στους πε­ρί­που 2.500 αμά­χους - «πα­ρά­πλευ­ρες απώλειες» που δο­λο­φο­νή­θη­καν από τις βόμβες του ΝΑΤΟ. Ένα μικρό μνη­μείο, με την επι­γρα­φή «Ήμα­σταν Παι­διά», γραμ­μέ­νη στα αγ­γλι­κά και τα σέρ­βι­κα, σε ενα κεντρικό πάρκο του Βε­λι­γρα­δί­ου, παραμένει για να θυ­μί­ζει τη Μί­λι­τσα και τα υπό­λοι­πα παι­διά που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου