Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Άγιος Νέος Οσιομάρτυς Ιωνάς ο Γαρμπής, ο Νισύριος Ημέρα Μνήμης: Κυριακή μεταξύ 11 και 17 Ιουλίου.

Άγιος Νέος Οσιομάρτυς Ιωνάς ο Γαρμπής, ο Νισύριος Ημέρα Μνήμης: Κυριακή μεταξύ 11 και 17 Ιουλίου.


O Άγιος Ιωνάς κατάγονταν από την Νίσυρο και γύρω στο 1550 μαζί με άλλους τέσσερις μοναχούς, τον Άγιο Νεόφυτο τον Αμοργινό, τον Άγιο Ιωνά τον Λέριο, τον Άγιο Νεόφυτο το Φαζό και τον Άγιο Παρθένιο, πήγαν στους Λειψούς και εγκαταστάθηκαν σε μία απόμερη περιοχή, όπου έχτισαν μια μονή αφιερωμένη στην Παναγία. Στην άγονη αυτή περιοχή δεν υπήρχε καθόλου νερό, αλλά η Παναγία έκανε το θαύμα της και ξαφνικά άρχισε να αναβλύζει νερό, σε μια περιοχή που ονομάζεται μέχρι σήμερα το Άγιο Νερό.

Με τον καιρό η μικρή μονή προσείλκυσε και άλλους μοναχούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην παραλία ένα νέο ησυχαστήριο.

Κάποτε έφθασαν Τούρκοι στο νησί, οι οποίοι πήγαν στο μοναστήρι και σκότωσαν πέντε μοναχούς και μαζί τον Άγιο Ιωνά το Γαρμπή, για το μαρτύριο του οποίου αναφέρεται κώδικας («Βραβεῖον») της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου ως εξής: «[1635] τῷ αὐτῷ μηνὶ ἀπριλλῷ ἐπίασεν ὁ μπεκὴρ πασιᾶς τὸν ἐν μοναχοῖς ἰωνὰν τὸν γαρμπὴν τὸν ἐκ νησύρου καὶ ἔδειρεν αὐτόν, ὁποῦ ἀπέθανεν ἀπὸ τὸν δαρμὸν καὶ ἔθαψάν τον εἰς τον λειψόν».

Ἀπολυτίκιον
Ήχος α΄. Τής ερήμου πολίτης.
Νισύρου τόν γόνον, Λειψῶν τόν ἔφορον, καί τό τῆς Δωδεκανήσου ἀπάσης, γέρας Θεῖον καί καύχημα, Ἰωνάν τιμήσωμεν πιστοί, ὡς Ὄσιον Χριστοῦ πανευκλεή, ἴνα λάβωμεν πταισμάτων τόν ἰλασμός, παρά Θεοῦ κραυγάζοντες· Δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σέ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐν εὐκλεία οὐρανῶν, δοξάσαντι σέ Ὅσιε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου