Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Άγιος Ιερομάρτυς Γερόντιος, Επίσκοπος Τσέρβια Ιταλίας. Ημέρα Μνήμης: 9 Μαΐου.

Άγιος Ιερομάρτυς Γερόντιος, Επίσκοπος Τσέρβια Ιταλίας. Ημέρα Μνήμης: 9 Μαΐου.


Ο πρώτος γνωστός επίσκοπος της Τσέρβια (Cervia) είναι ο Άγιος Γερόντιος. Στην επιστροφή του μαζί με τον Βιτικανό Επίσκοπο Κάλλι (Cagli), από μία σύνοδο που διεξήχθη το 501, που είχαν παρευρεθεί προκειμένου να υπερασπιστούν τον Επίσκοπο Ρώμης (Πάπα) Σύμμαχο (τιμάται 19 Ιουλίου) από τις κατηγορίες εναντίον του, δέχθηκε επίθεση και σκοτώθηκε από ληστές στη Βία Φλαμίνια (Via Flaminia) στο Cagli, κοντά στην Ανκόνα (Ancona). Μια άλλη παράδοση θέλει ο Άγιος Επίσκοπος να βρήκε θάνατο από αιρετικούς, ίσως Γότθοι, ή μάλλον Έρουλοι, του στρατού του Οδόακρου. Τα Ιερά Λείψανά του φυλλάσονται στο Κάλλι.


*Σε μία σύνοδο που διεξήχθη στη Ρώμη την 1 Μαρτίου του 499, ο Σύμμαχος παραχώρησε στο Λαυρέντιο την επισκοπή της Νοκερίας στην Καμπανία. Η σύνοδος διακήρυξε επίσης ότι οποιοσδήποτε κληρικός επιχειρούσε να συγκεντρώσει ψήφους για διαδοχή όσο ήταν ζωντανός ο Επίσκοπος ή όποιος διεξήγε συσκέψεις ή διαβουλεύσεις για το σκοπό αυτό, θα καθαιρούταν.

Το 501, ο κυβερνήτης Φέστος, υποστηρικτής του Λαυρέντιου, κατηγόρησε τον Σύμμαχο για διάφορα εγκλήματα. Ο Επισκοπος αρνήθηκε να παραστεί ενώπιον του βασιλιά προκειμένου να απολογηθεί, ισχυριζόμενος ότι ένας κοσμικός ηγεμόνας δεν είχε καμία δικαιοδοσία επί του Επισκόπου. Μία σύνοδος, αποκαλούμενη Σύνοδος Παλμάρις, που διεξήχθη υπό τον βασιλιά Θεοδώριχο στις 23 Οκτωβρίου του 501 βεβαίωσε την άποψη αυτή, διακηρύσσοντας ότι η απόφαση «πρέπει να αφεθεί στην κρίση του Θεού» και ότι ο Σύμμαχος ήταν «αθώος για όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν». Η σύνοδος αυτή επιβεβαίωσε και την θέση του Σύμμαχου στο αξίωμα του Επισκόπου.

*Οι Έρουλοι ήταν γερμανικό φύλο της αρχαιότητας που προερχόταν πιθανώς από τη Σκανδιναβία. Στον 3ο αιώνα, φεύγοντας από την περιοχή τους, εισέβαλαν στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Απωθώντας τους Οστρογότθους, επέδραμαν μεταξύ άλλων πόλεων στην Αθήνα (267) πυρπολώντας τα μνημεία της, από τα οποία λιγοστά σώθηκαν.

*Ο Οδόακρος ή Φλάβιος Οδόακρος (Flavius Odovacer, 433 - 15 Μαρτίου 493) ήταν ο πρώτος μη-Ρωμαίος βασιλιάς της Ιταλίας τον πέμπτο αιώνα μ.Χ. Ο Οδόακρος ήταν Σκίρος φοιδεράτος (ομόσπονδος) στρατηγός της Ιταλίας που εξεγέρθηκε και ανέτρεψε τον τελευταίο δυτικό Ρωμαίο αυτοκράτορα Ρωμύλο Αυγουστύλο στις 4 Σεπτεμβρίου του 476. Ήταν μάλλον γιος ενός Σκίρου (γερμανική φυλή) φύλαρχου με το όνομα Εδήκος, υποτελή των Ούνων στα χρόνια του Αττίλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου