Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Άγιος Μελίφρων Επίσκοπος Κώου. Ημέρα Μνήμης: 42 ημέρες μετά το Πάσχα.

Άγιος Μελίφρων Επίσκοπος Κώου. Ημέρα Μνήμης: 42 ημέρες μετά το Πάσχα.


Ο Άγιος θεοφόρος πατήρ ημών Μελίφρων, Επίσκοπος Κώου, ήταν ένας από τους 318 Πατέρες που συμμετείχαν στήν Α' Οικουμενική Συνοδο, που έγινε τό 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας καί αντιμετώπισε με επιτυχία την αιρετική θεολογία του Αρείου, ο οποίος θεωρούσε τον Υιό καί Λόγο του Θεού κτίσμα του Θεού και όχι Θεό, όρισε την ημέρα εορτασμού του Πάσχα, εξέδωσε κανόνες και διετύπωσε τα πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, που χρησιμοποιούμε ακόμη και όλοκληρωθηκε στη Β' Οικουμενική Συνοδο.

Στη Σύνοδο αυτή έλαβαν μέρος αγιασμένες μορφές της Εκκλησίας όπως ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Σπυρίδων, ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, ο Άγιος Ευστάθιος Αντιοχείας, ο Όσιος Κορδουης κ.ά. Όσοι συμμετείχαν σε αυτή είναι Άγιοι της Εκκλησίας και εορτάζουν κατά την Κυριακή προ της Πεντηκοστής με ιδιαίτερη ακολουθία αποτελούμενη από βαθύτατα θεολογικούς ύμνους που μας γνωρίζουν τις αποφάσεις της Συνόδου.

Για τον Άγιο Μελίφρονα δεν γνωρίζουμε πολλά βιογραφικά στοιχεία. Διακρινόταν για την αγιότητα του βίου του και την βαθιά θεολογική του κατάρτιση. Κατά την περίοδο της Α' Οικουμενικής Συνόδου ήταν Επίσκοπος και βρισκόταν σε πλήρη ακμή. Εκτιμούμε ότι γεννήθηκε το δεύτερο μισό του 3ου μ.Χ. αιώνα και ότι εκοιμήθη λίγα χρόνια μετά τη  Α' Οικουμενική Συνοδο.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τῶν Κώων σέ πρόεδρον καί Ἱεράρχην σοφόν, τοῦ Παύλου διάδοχον καί τοῦ Χριστοῦ μιμητήν, γεραίρομεν ἄπαντες· ὄθεν ὑπερμαχήσας ἀληθεία γενναίως ἄπασαν καθαιρέσας τοῦ Ἀρείου τήν πλάνην· τῶν σέ εὐφημούντων πιστῶς Μελίφρων μνημόνευε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου