Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Άγιος Ουάλσταν του Τάβερχαμ, ο Γενναιόδωρος. Ημέρα Μνήμης: 30 Μαΐου.

Άγιος Ουάλσταν του Τάβερχαμ, ο Γενναιόδωρος. Ημέρα Μνήμης: 30 Μαΐου.


Ο άγιος Ουάλσταν γεννήθηκε στο χωριό Bawburgh. Είχε βασιλική καταγωγή, ο πατέρας του ονομαζόταν Βενέδικτις και η μητέρα του Μπλίντα. Από νεαρή ηλικία, έδειξε μεγάλη αγάπη για το Θεό και το Ευαγγέλιο. Ήταν γεμάτος από τα χαρίσματα της ταπεινοφροσύνης μπροστά σε όσους βρίσκονταν υψηλά στην κοινωνία αλλά και σε όσους βρίσκονταν χαμηλά. Δεν είχε καθόλου υπερηφάνεια και κενοδοξία και προσπαθούσε με όλη του τη θέληση να είναι ταπεινός και απλοϊκός.

Όταν έφτασε στην ηλικία των δώδεκα,  διαποτισμένος με τις ευαγγελικές διδαχές, «εκείνος ο οποίος δεν θα αποκηρύξει όλα όσα έχει, δεν μπορεί να είναι μαθητής Μου», ο Άγιος Ουάλσταν ανακοίνωσε ενάντια στη θέληση των δικών του πως απαρνείται κάθε δικαίωμα που έχει στο θρόνο. Έτσι προκειμένου να μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην προσευχή και σε άλλα θέματα χωρίς τη λαμπρότητα του κόσμου, εγκατέλειψε τον τόπο της γέννησης του και δεν άργησε να φτάσει στα βορειότερα σημεία όσο γρηγορότερα μπορούσε.

Στο όνομα του Χριστού, ο Άγιος Ουάλσταν έγινε δούλος ενός κατοίκου του χωριού Τάβερχαμ ώστε να τον υπηρετεί ταπεινά σε όλα τα θέματα.  Έδινε στους φτωχούς το φαγητό που προοριζόταν για τον ίδιο καθώς και τα ρούχα του και τα παπούτσια του τα έδωσε σε όσους τα είχαν ανάγκη. Ο ίδιος έμεινε ξυπόλητος εκθέτοντας τον εαυτό του σε πολλές κακοπάθειες.


Όταν κάποια μέρα ένας άπορος ζήτησε ελεημοσύνη από τον Άγιο, εκείνος του έδωσε τα υποδήματα του με τον όρο ο άπορος να μην φανερώσει την ελεημοσύνη σε κανέναν. Όμως η κακιά γυναίκα του άντρα τον οποίο υπηρετούσε ο Άγιος έμαθε για αυτή την ελεημοσύνη. Εκείνη την ώρα της ήρθε στο μυαλό μια δήθεν ανάγκη και έστειλε τον Άγιο Ουάκσταν ξυπόλυτο στο δάσος προκειμένου να μαζέψει κέδρους και γαϊδουράγκαθα και να τα φορτώσει σε ένα κάρο. Όμως ο παντοδύναμος Θεός, που υπερασπίζεται όλους τους πιστούς και όσους κινδυνεύουν, έκανε θαυματουργικά τον Άγιο να αντέχει να πατάει ξυπόλητος επάνω στους πιι αιχμηρούς κέδρους και να μην πληγώνεται καθόλου. Όταν η γυναίκα είδε το θαύμα, αναγνώρισε την ενοχή της και γονατίζοντας έκλαψε με δάκρυα μετανοίας μπροστά στα πόδια του Αγίου Ουάλσταν και ικέτευσε για συγχώρεση. Ο άνθρωπος του Θεού την σήκωσε στα πόδια της και συγχώρεσε κάθε κακό που του είχε προξενήσει.

Όταν ο αφέντης του είδε τα σημάδια και τα θαύματα τα οποία πραγματοποιούσε ο Άγιος, τον συμπάθησε και ανακοίνωσε δημοσίως πως θα τον έκανε κληρονόμο του. Ο άγιος Ουάλσταν αρνήθηκε αυτή την τιμή με όλη του την καρδιά.

Όταν κάποια Παρασκευή, ο Άγιος Ουάλσταν δρεπάνιζε με έναν σύντροφο του σε κάποιο ξέφωτο, Άγγελος Κυρίου του εμφανίστηκε και του είπε, «Αδερφέ Ουάλσταν, την τρίτη μέρα από σήμερα θα εισέλθεις στον Παράδεισο», και έπειτα εξαφανίστηκε. Ο Άγιος ευχαρίστησε το Θεό για την θεία αποκάλυψη και χωρίς καθυστέρηση εξομολογήθηκε και κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.

Όταν έφτασε η ώρα για την κοίμησή του, αυτή ήταν η Δευτέρα της επόμενης εβδομάδος, ο Άγιος πήγε ως συνήθως στην εξοχή για να εργαστεί στα χωράφια με τους συντρόφους του.  Εκεί κάλεσε τον αφέντη του και άλλους συντρόφους και παρέδωσε την ψυχή του στο Θεό. Πριν πεθάνει, ζήτησε το σώμα του να τοποθετηθεί σε ένα κάρο, να δέσουν σε αυτό δύο ταύρους χωρίς οδηγό και να αφήσουν το κάρο να πάει όπου θέλει ο Θεός. Αφού είπε αυτό παρέδωσε το πνεύμα του στον Παντοδύναμο Θεό. Ήταν 30 Μαΐου του 1016. 


Όσοι βρίσκονταν εκεί τοποθέτησαν το σώμα του Αγίου Ουάλσταν στο κάρο όπως είχε ζητήσει, και οι ταύροι πήραν το δρόμο για το δάσος Costessey. Όταν οι ταύροι με το τίμιο σώμα μπήκαν μέσα σε μία λίμνη με πολύ βαθιά νερά, οι ρόδες του κάρου διέσχισαν το νερό επιπλέοντας στην επιφάνεια σαν να πατούσαν σε στέρεη γη.

Συνέβη και ένα άλλο θαύμα. Όταν οι ταύροι σταμάτησαν για λίγο στην κορυφή ενός λόφου με το σώμα του Αγίου μέσα στο κάρο, ανέβλυσε μία πηγή με νερό και χάρη στη θεία πρόνοια βρίσκεται ακόμη εκεί.

Οι ταύροι κατέβηκαν από εκείνο το σημείο με το πολύτιμο σώμα και κατευθυνθήκαν προς το χωριό Bawbugh. Όταν πλησίαζαν στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται θαμμένο το σώμα, έκαναν μια ακόμη στάση σε ένα σημείο εκεί κοντά και χάρη στη θεία πρόνοια ανέβλυσε μια ακόμη πηγή της οποίας το νερό θεράπευε πυρετούς και άλλες ασθένειες και βρίσκεται ακόμη εκεί. Το σώμα του Αγίου  Ουάλσταν τοποθετήθηκε στην εκκλησία του Bawbugh, η οποία είναι αφιερωμένη στο όνομα του και ο Θεός επιτελεί εκεί πολλά θαύματα με τις μεσιτείες του Αγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου