Ο Άγιος Βουρχάρδος του Βύρτσμπουργκ (Burchard of Würzburg), στα γερμανικά Burkard ή Burkhard, ήταν αγγλοσάξονας ιεραπόστολος που έγινε ο πρώτος επίσκοπος του Βύρτσμπουργκ (741–754).
Έφυγε από την Αγγλία μετά το θάνατο των γονιών του και προσχώρησε στην συνοδεία του Αγίου Βονιφάτιου (τιμάται 5 Ιουνίου), βοηθώντας τον στα ιεραποστολικά του καθήκοντα, λίγο μετά το 732. Όταν ο Άγιος Βονιφάτιος οργάνωσε επισκοπές στην Κεντρική Γερμανία, τοποθέτησε τον Άγιο Βουρχάρδο επίσκοπο του Βύρτσμπουργκ. Η χειροτονία του δεν μπορεί να έχει συμβεί αργότερα από το καλοκαίρι του 741, καθώς το φθινόπωρο του ίδιου έτους, μετείχε ως επίσκοπος στην χειροτονία του Αγίου Βιλλιβάλδου, Επισκόπου Άϊχστὰτ (τιμάται 7 Ιουλίου).
Ο Πάπας Ζαχαρίας (τιμάται 15 Μαρτίου) επιβεβαίωσε τη νέα επισκοπή το 743. Ο Άγιος Βουρχάρδος εμφανίζεται ξανά ως μέλος της πρώτης Γερμανικής συνόδου το 742 και ως απεσταλμένος στη Ρώμη από τον Άγιο Βονιφάτιο το 748. Με τον Άγιο Φούλραντ του Σαιν Ντενί (τιμάται 16 Ιουλίου), έφερε στον Πάπα Ζαχαρία το περίφημο ζήτημα του βασιλιά Πιπίνου του Βραχύ, της οποίας η απάντηση έπρεπε να δικαιολογήσει την υπόθεση της βασιλικής εξουσίας του Οίκου των Καρολίδων (Ο Κάρολος Μαρτέλος είχε αναδιοργανώσει την Φραγκία ώστε οι πρίγκιπες να είναι αρχηγοί του στρατού και να έχουν διοικητικά καθήκοντα ως Μαγιορδόμοι των Ανακτόρων. Ο Μαγιόρδομος των Ανακτόρων έπρεπε να ήταν υποταγμένος στην εξουσία του βασιλιά που είχε τυπικά τον τίτλο, δεν είχε ωστόσο καμιά εξουσία και ήταν διακοσμητικός, οι ευγενείς άκουγαν τις εντολές του Πεπίνου. Ο Πεπίνος έστειλε επιστολή στον πάπα με το ερώτημα αν συμφωνεί με την κατάσταση που επικρατούσε στο βασίλειο των Φράγκων, άλλος να έχει τους τίτλους και άλλος τις εξουσίες. Ο πάπας του απάντησε θετικά, δεν ήταν σωστή η κατάσταση αυτή και έπρεπε οι εξουσίες να βρίσκονται στον νόμιμο βασιλιά. Με την άδεια του πάπα ο Πεπίνος ο Βραχύς κήρυξε τον θρόνο κενό, ο Χιλδέριχος Γ΄ καθαιρέθηκε και εξορίστηκε σε μοναστήρι, ήταν ο τελευταίος βασιλιάς από την Δυναστεία των Μεροβίγγειων. Ο Πεπίνος ο Βραχύς εξελέγη βασιλεύς των Φράγκων σε μια μεγάλη Σύνοδο ευγενών παρουσία του στρατού).
Το 751, παραιτήθηκε από τον επισκοπικό θρόνο και αποσύρθηκε ζώντας σε πλήρη απομόνωση και προσευχή, αφού ίδρυσε πολλά μοναστήρια και έχτισε πολλές εκκλησίες. Επί των ημερών του όλη η Φραγκονία είχε γίνει χριστιανική. Ο Άγιος Βουρχάρδος καθιέρωσε να τιμάται και η μνήμη του Αγίου Κίλλιαν, Αποστόλου της Φραγκονίας (τιμάται 8 Ιουλίου).
Κοιμήθηκε εν ειρήνη το 754. Η μνήμη του τιμάται 14 Οκτωβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου