Η Οσία Γκομπνάϊτ, γνωστή και ως Οσία Γκομπνάτα ή Αβεγαήλ ή Δεββώρα, γεννήθηκε στην κομητεία Κλερ τον πέμπτο ή έκτο αιώνα, και λέγεται ότι ήταν η αδερφή του Αγίου Άμπαν (τιμάται 17 Μαρτίου). Έφυγε θέλοντας να αποφύγει μια οικογενειακή διαμάχη, καταφεύγοντας στο Ίνισιρ (Inisheer) στα Νησιά Αράν. Εκεί της εμφανίστηκε Άγγελος Κυρίου και της είπε ότι δεν ήταν «ο τόπος της ανάστασής της» και ότι θα έπρεπε να αναζητήσει ένα μέρος όπου θα έβρισε εννέα λευκά ελάφια να βόσκουν. Βρήκε τα ελάφια στο μέρος που τώρα είναι σήνερα γνωστό ως το δάσος της Αγίας Γκομπνάϊτ (St. Gobnet's Wood). Ο Άγιος Άμπαν την βοήθησε στην ίδρυση ενός γυναικείου κοινοβίου και την τοποθέτησε ως πρώτη ηγουμένη της Ιεράς Μονής.
Ερείπια της Εκκλησίας της Αγίας Γκομπνάϊτ στο Δάσος της Αγίας Γκομπνάϊτ
Η Οσία Γκομπνάϊτ πρόσθεσε τη μελισσοκομία σαν διακόνημα στη ζωή του μοναστηριού, αναπτύσσοντας μια μοναδική σχέση με τις μέλισσες - στην Κέλτικη παράδοση είχαν τις μέλισσες σε μεγάλη εκτίμηση αφού πίστευαν ότι η ψυχή αφήνει το σώμα σαν μέλισσα ή πεταλούδα.
Η Οσία περνούσε τις μέρες της με προσευχή, νηστεία και είχε αφιερώσει τη ζωή της στην ανακούφιση των ασθενών, εικάζεται ότι χρησιμοποιούσε το μέλι ως θεραπευτικό βοήθημα. Επίσης έσωσε τους ανθρώπους στο Μπαλλιρούρνεϋ από την πανούκλα.
Η παράδοση αναφέρει πως σταμάτησε έναν κλέφτη όταν έστειλε με τις προσευχές της ένα σμήνος μελισσών κατά πάνω του και τον ανάγκασε να επιστρέψει τα βοοειδή που είχε κλέψει.
Ακόμα σώζεται και το πηγάδι της Οσίας γνωστό ως Πηγάδι της Αγίας Γκομπνάϊτ ή Πηγάδι της Αγίας Δεββώρας ή Πηγάδι της Αγίας Δεριόλας ή Πηγάδι της Αγίας Αβεγαήλ. Δυστυχώς το πηγάδι πλέον έχει ξεραθεί όμως η τοποθεσία του είναι γνωστοί και πολλοί υποστηρίζουν ότι ακόμα ένα λευκό αρσενικό ελάφι εμφανίζεται στο πηγάδι.
Το Πηγάδι της Αγίας Γκομπνάϊτ
Η Οσία Γκομπνάϊτ ήταν αρχικά προστάτιδα των σιδηρουργών. Ανασκαφές στην εκκλησία στο Μπαλλιρούρνεϋ έδειξαν σημαντικές ενδείξεις σιδηρουργίας στον χώρο. Αργότερα λόγω της ενασχόλησής της με την μελισσοκομία ανακηρύχθηκε προστάτιδα των μελισσοκόμων.
Ερείπια από το σπίτι της Αγίας Γκομπνάϊτ. Διακρίνεται η είσοδος του σπιτιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου