Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Αγία Μάρτυς Ευστέλλα της Σαίντ της Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 30 Απριλίου.

Αγία Μάρτυς Ευστέλλα της Σαίντ της Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 30 Απριλίου.


Όταν ο Άγιος Ευτρόπιος, πρώτος Επίσκοπος της Σαίντ της Γαλλίας (τιμάται 30 Απριλίου) έφθασε στην Σαὶντ του Σαιντόνζ, στην περιοχὴ του παράλιου Σαράντ, όπου οι κάτοικοι διέκειντο εχθρικὰ προς όλες τις επιδιώξεις της Ιεραποστολής (ο Πάπας Άγιος Κλήμης - τιμάται 24 Νοεμβρίου - τον έστειλε σε δεύτερη περιοδεία στην Γαλατία, στα βήματα του Αγίου Διονυσίου - τιμάται 9 Οκτωβρίου - και άλλων Ιεραποστόλων Επισκόπων), εγκαταστάθηκε σε καλύβη πλάϊ σ᾿ έναν βράχο και αφιερώθηκε στην άσκηση και την προσευχή. Μερικὲς φορὲς άφηνε τὸ ερημητήριό του και κήρυττε το Ευαγγέλιο στην γύρω ύπαιθρο ή ριψοκινδύνευε να εισέλθει στην πόλη.

Η ασκητική του μορφή, η καθαρότητα του βλέμματος και η απλότητα της γλώσσας του κίνησαν τον θαυμασμὸ κάποιων ειδωλολατρών, οι ὁποίοι σύντομα ζήτησαν να λάβουν τὸ άγιο Βάπτισμα.

Ο Άγιος άρχισε τότε να επισκέπτεται συχνότερα την πόλη, ακολουθούμενος πλέον απὸ μεγάλο πλήθος κόσμου που τον αποκαλούσε «Απεσταλμένο Θεού».

Μία ημέρα, μιὰ νεαρὴ κόρη μεγάλης ομορφιάς, ονόματι Ευστέλλα, κόρη του λεγάτου του Πραίτωρα της Γαλατίας, διέσχισε το πλήθος, έπεσε στα πόδια του Αγίου και είπε: «Διδάσκαλε, θέλω να ασπασθώ την θρησκεία του Χριστού. Κατήχησέ με στις αλήθειες που διδάσκει!».


Όταν έμαθε την μεταστροφὴ της κόρης του, ο πατέρας της Ευστέλλας, έξαλλος από θυμό προσπάθησε μάταια να την επαναφέρει στην ειδωλολατρικὴ δεισιδαιμονία.

Κάλεσε τότε όλους τους εκδοροσφαγείς της πόλης, τους διέταξε να φονεύσουν τον Ευτρόπιο και να φέρουν στο ανάκτορο την κόρη του, η οποία είχε καταφύγει σ᾿ ένα ερημητήριο κοντὰ σ᾿ εκείνο του Αγίου.

Έβγαλαν τον Ευτρόπιο απὸ την καλύβη του την ώρα που γονυπετὴς προσευχόταν, τον ξυλοκόπησαν, του έγδαραν τις σάρκες και τον αποτελείωσαν κόβοντάς του το κεφάλι με τσεκούρι.

Έντρομοι για το έγκλημά τους, οι φονιάδες έφυγαν αφήνοντας την Αγία Ευστέλλα, που μαζὶ με ευσεβείς Χριστιανοὺς πήγε και ενταφίασε το σκήνωμα του Αγίου στην καλύβη του και δεν άργησε να συναντήσει τον ἐν Χριστῷ πατέρα της στην αιώνιο ζωή, αφού αργότερα ο πατέρας την συνέλαβε και την καταδίκασε σε θάνατο.

Κατὰ άλλες πηγὲς η μνήμη της Αγίας Ευστέλλας εορτάζεται την 11η ή 24η Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου