Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Άγιος Αλβανός Μαγεντίας (Mainz) της Γερμανίας, ένας άγνωστος Έλληνας Άγιος από την Νάξο. Ημέρα Μνήμης: 21 Ιουνίου.

Άγιος Αλβανός Μαγεντίας (Mainz) της Γερμανίας, ένας άγνωστος Έλληνας Άγιος από την Νάξο. Ημέρα Μνήμης: 21 Ιουνίου.


Γεννημένος το 360 μ.Χ. στο ελληνικό νησί της Νάξου, ο Άγιος Αλβανός παρουσιάστηκε περίπου το 380 μ.Χ. στον Άγιο Αμβρόσιο Μεδιολάνων (τιμάται 7 Δεκεμβρίου), διαφεύγοντας από το νησί του, όπου οι Ορθόδοξοι καταδιώκονταν από τους Αρειανούς. Μετέπειτα ο Άγιος Αμβρόσιος Μεδιολάνων τον έστειλε στη Γαλατία ως ιεραπόστολο επιφορτισμένο με τον εκχριστιανισμό των παγανιστών, αλλά  και τον αγώνα εναντίον των αιρετικών Αρειανών, οι οποίοι είχαν αρνηθεί τη θεότητα του Ιησού και είχαν καταδικαστεί από την Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325. Ο Άγιος Αλβανός θα δράσει στη Γαλλία πριν από την άφιξη του το 404 μ.Χ. στη Μαγεντία (Mainz) στη Γερμανία. Εκεί κυνηγημένος από αιρετικούς ή σύμφωνα με άλλους ειδικούς από εισβολείς Βανδάλους που πέρασαν τον Ρήνο, θα αποκεφαλιστεί το 406 μ.Χ.

Ο Άγιος Αλβανός πριν το μαρτύριό του, θα βοηθήσει τον Άγιο Αουρέους, Επίσκοπο Μαγεντίας (τιμάται 16 Ιουνίου) να ξανακερδίσει την Επισκοπή του όταν εκδιώχθηκε από τους κατοίκους της Μαγεντίας επειδή με τα κηρύγματά του αντιτάχθηκε στην αίρεση του Αρειανισμού. Η παράδοση θέλει τον Άγιο Αλβανό μαζί με τον Άγιο Θεόνιστο, Επίσκοπο Φιλίππων (τιμάται 30 Οκτωβρίου) να αναλαμβάνουν το έργο του Αγίου Αουρέους όταν αυτός βρισκόταν στην εξορία. Τελικά ο Άγιος Αουρέους αποκεφαλίστηκε από τους βανδάλους μαζί με την αδελφή του Αγία Ιουστίνα (τιμάται 16 Ιουνίου).

Η παράδοση λέει ότι μετά τον 
αποκεφαλισμό του, το σώμα του Αγίου Αλβανού θα σηκωθεί όρθιο, θα πάρει στα χέρια το κεφάλι που συνέχισε να ψέλνει ύμνους στο Θεό και θα προχωρήσει μέχρι το σημείο που ήθελε να ταφεί. Για αυτό θεωρείται κεφαλοφόρος Άγιος και παριστάνεται στην τέχνη να κρατάει το κεφάλι στα χέρια του. Στο μέρος που πέθανε θα χτιστεί αργότερα ένα μεγάλο αββαείο, κέντρο Βενεδικτίνων μοναχών, το οποίο ανακαίνισε το 806 μ.Χ. ο Καρλομάγνος, που όμως θα καταστραφεί ολοκληρωτικά το 1552.

Όλα ή μέρος των ιερών λειψάνων του Αγίου και Μάρτυρα Αλβανού θα μεταφερθούν τον 11ο αιώνα στην Ναμύρ του Βελγίου, όπου θα γίνει ο προστάτης του Καθεδρικού, της επισκοπής, αλλά και της πόλης της Ναμύρ, πρωτεύουσας της Βαλονίας του Βελγίου. Είναι επίσης και ο προστάτης Άγιος της Μαγεντίας (Mainz) της Γερμανίας.

Ο Καθεδρικός της Ναμύρ στεγάζει επίσης και το Επισκοπικό Μουσείο της Ναμύρ, το οποίο έχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, όπως: Τρεις Σταυρούς με Τίμιο Ξύλο, ένα χρυσό βυζαντινό στέμμα του 12ου αιώνα με δύο ιερές άκανθες από τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού, μία επίχρυση ασημένια λειψανοθήκη με ιερά λείψανα του Αγίου Αλβανού και μία δεύτερη με ιερά λείψανα του Αγίου Βλασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου