Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Άγιος Μάρτυς Μάρκελλος της Ταγγέρης, ο Εκατόνταρχος. Ημέρα Μνήμης: 30 Οκτωβρίου.

Άγιος Μάρτυς Μάρκελλος της Ταγγέρης, ο Εκατόνταρχος. Ημέρα Μνήμης: 30 Οκτωβρίου.


Ο Άγιος Μάρτυς Μάρκελλος έζησε τον 3ο αιώνα και ήταν Εκατόνταρχος στη Ταγγέρη της Βόρειας Αφρικής. Τον Ιούλιο του 298 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Μαξιμιανός θέλοντας να γιορτάσει τα γεννέθλιά του οργάνωσε γιορτές με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα σε όλη την αυτοκρατορία, γεγονός που θα συνεπαγόταν θυσίες στους ρωμαϊκούς θεούς. Ο Άγιος αρνήθηκε να συμμετάσχει και αφαιρεί από τη στρατιωτική του ζώνη, τα όπλα κα τα διακριτικά του βαθμού του.

Ο Άγιος Μάρκελλος συλλαμβάνεται και σύντομα βρίσκεται ενώπιον του δικαστή Φορτουνάτου. Ο δικαστής τον προειδοποιεί ότι αν δεν θυσιάσει στους θεούς και δεν αλλάξει γνώμη θα θέσει την υπόθεσή του ενώπιον του Μαξιμιανού. Ωστόσο, ο Άγιος Μάρκελλος μεταφέρθηκε στον Πραιτωριανό νομάρχη Αυρήλιο Αγρικόλα. Ο Άγιος Μάρτυς υποστήριξε την πίστη του στον Ιησού Χριστό και αρνήθηκε να θυσιάσει στους ψεύτικους θεούς.

Τότε με διαταγή του Αυρήλιου ο Μάρτυς του Χριστού υποβλήθηκε σε μαρτύρια και τέλος θανατώθηκε δι'αποκεφαλισμού.

Μαζί με τον Άγιο Μάρκελλο μαρτύρησε και ο γραμματέας του δικαστηρίου Άγιος Κασσιανός, ο οποίος βλέποντας τα βασανιστήρια του Αγίου και στο άκουσμα της απόφασης της θανατικής ποινής, πετάει την πένα του και τα πρακτικά της δίκης και ομολογεί την πίστη του στον Ένα και Αληθινό Θεό. Αμέσως συλλαμβάνεται και αποκεφαλίζεται.

Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Μάρτυρος Μάρκελλου μεταφέρθηκαν αργότερα στην Λεόν της Ισπανίας, όπου έγινε προστάτης Άγιος της πόλης.

Υπάρχει και μία δεύτερη παράδοση για τη ζωή του Αγίου. Σύμφωνα με αυτήν ο Άγιος Μάρκελλος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα στην πόλη Αρζάς της Γαλικίας ή στην πόλη Λεόν και ζούσε κοντά στα τείχη της πόλης. Στην αρχή ο Άγιος ήταν ειδωλολάτρης και μπήκε στις τάξεις του ρωμαϊκού στρατού για να κερδίσει πλούτη και δόξα. Παντρεύτηκε μία νεαρή κοπέλα ονόματι Νόνα και απέκτησε μαζί της δώδεκα παιδιά.

Ο Άγιος ήταν θαυμάσιος στρατιώτης και σύντομα προήχθει σε Εκατόνταρχος στην Έβδομη Λεγεώνα των Διδύμων (Legio VII Gemina Pia Felix). Δεν τον ενδιέφερε τίποτα στη ζωή του παρά μόνο η στρατιωτική του καριέρα. Μία μέρα όμως άκουσε το φλογερό κήρυγμα ενός επισκόπου της Λεόν και αμέσως πίστεψε και βαπτίστηκε χριστιανός μαζί με όλη του την οικογένεια.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών των γενεθλίων του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, τον Ιούλιο του 298, ο Άγιος Μάρκελλος επέδειξε δημοσίως τη χριστιανική του πίστη, ρίχνοντας τα διακριτικά του βαθμού του και κήρυξε ότι τιμούσε και λάτρευε τον έναν Θεό. Ακολούθως απεστάλη στην Ταγγέρη για να δικαστεί από τον διοικητή της ρωμαϊκής επαρχίας Αυρήλιο Αγρικόλα.

Καταδικάστηκε σε θάνατο και αποκεφαλίστηκε στις 30 Οκτωβρίου το 298 μ.Χ. μαζί με τη σύζυγό του Νόνα και τους δώδεκα γιους του Κλαύδιο, Λουπέρκιο Βικτώριο, Φακούνδο, Πριμίτιβο, Σερβάνδο, Γερμανού, Φαύστο, Ιανουάριο και Μαρσίαλο.

Στον χορό αυτών των μαρτύρων συμπεριλαμβάνονται και οι μάρτυρες Εμετέριος και Καληδόνιος (τιμώνται 30 Αυγούστου) αν και η σύνδεσή τους με τον Άγιο Μάρκελλο είναι πιθανότατα λανθασμένη. Πολλοί μελετητές θεωρούν την παραπάνω παράδοση χωρίς ιστορική βάση και πιθανόν να συγχέεται ο βίος των παραπάνω Αγίων Μαρτύρων με αυτόν του Αγίου Μαρκέλλου. Ίσως ήταν και αυτοί ισπανοί που είχαν καταταγεί στον ρωμαϊκό στρατό και μαρτύρησαν για την χριστιανική τους πίστη.

Οι Άγιοι Κλαύδιος, Λουπέρκιος και Βικτώριος μαρτύρησαν στην πόλη Λεόν επί Διοκλητιανού το 300 μ.Χ. και οι μνήμη τους τιμάται 30 Οκτωβρίου.

Οι Άγιοι Φακούνδος και Πριμιτίβος ήταν κάτοικοι της Λεόν. Βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν στις όχθες του ποταμού Κέα. Γαλά και αίμα έτρεχε από τον λαιμό τους. Η μνήμη τους τιμάται 27 Νοεμβρίου.

Οι Άγιοι Εμετέριος και Καληδόνιος ήταν ρωμαίοι λεγεωνάριοι (πιθανόν αδέρφια) οι οποίοι μαρτύρησαν ή επί Διοκλητιανού ή επί Βαλεριανού. Βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν στις όχθες του ποταμού Cidaco στην πόλη Καλαχόρα (Λα Ριόχα). Σύμφωνα με τον Άγιο Προυδέντιο ήταν στρατιώτες της Έβδομης Λεγεώνας των Διδύμων (Legio VII Gemina Pia Felix). Η μνήμη τους τιμάται στις 30 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου