Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Αγία Αγγελίνα Μπράνκοβιτς – Κομνηνή της Σερβίας. Ημέρα Μνήμης: 1η Ιουλίου και 10 Δεκεμβρίου.

Αγία Αγγελίνα Μπράνκοβιτς – Κομνηνή της Σερβίας. Ημέρα Μνήμης: 1η Ιουλίου και 10 Δεκεμβρίου.


Ήταν θυγατέρα του Γεωργίου Καστριώτη - Σκεντέρ Μπέη, Ηγεμόνα της Αλβανίας και συζεύχθηκε τον Δεσπότη της Σερβίας άγιο Στέφανο, γιό του Δεσπότη Γεωργίου Μπράνκοβιτς, με τον οποίο απέκτησε δύο γιούς, τον Μητροπολίτη Βλαχίας άγιο Μάξιμο (+ 1546) και τον Δεσπότη της Σερβίας Άγιο Ιωάννη (+1493).

Μετά την ατυχή έκβαση του πολέμου του συζύγου της Στεφάνου κατά των Τούρκων και την τύφλωσή του από αυτούς, τον ακολούθησε αυτοεξόριστη στην Ιταλία και μετά τον θάνατό του έγινε μοναχή. Με την βοήθεια του Μεγ. Ηγεμόνα της Ρωσίας Βασιλείου Γ', ίδρυσε στη Σερβία την Μονή του Κουπίνοβο, όπου μετέφερε και εναπόθεσε το αδιάφθορο Λείψανο του συζύγου της.

Κοιμήθηκε ειρηνικά και ενταφιάσθηκε στην ίδια Μονή. Το Λείψανό της ανακομίσθηκε αδιάφθορο και σήμερα φυλάσσεται στη Μονή του Κουπίνοβο. Στην ίδια Μονή ενταφιάσθηκαν και οι γιοί της Άγιοι Μάξιμος Μητροπολίτης Βλαχίας και Ιωάννης Δεσπότης των Σέρβων, των οποίων τα Λείψανα ανακομίσθηκαν επίσης αδιάφθορα και φυλάσσονται εκεί.  Η μνήμη της τιμάται στις 1 Ιουλίου.

Επίσης εορτάζει στις 10 Δεκεμβρίου μαζί με τον σύζυγό της Στέφανο και τον γιό της Ιωάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου