Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Πώς ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος σώθηκε από τη σφαγή των Αγίων νηπίων που διέταξε ο Ηρώδης;

Πώς ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος σώθηκε από τη σφαγή των Αγίων νηπίων που διέταξε ο Ηρώδης;


Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, όταν ο Ηρώδης βρισκόταν στον θρόνο του βασιλείου της Ιουδαίας, είχε ακουστά τις προφητείες ότι στη Βηθλεέμ θα γεννηθεί ο νέος βασιλιάς των Ιουδαίων («Καὶ σύ, Βηθλέεμ γῆ Ἰούδα, οὐδαμῶς ἐλαχίστη εἶ ἐν τοῖς ἡγεμόσιν Ἰούδα· ἐκ σοῦ γὰρ ἐξελεύσεται ἡγούμενος, ὅστις ποιμανεῖ τὸν λαόν μου τὸν Ἰσραήλ»).


Έτσι, όταν πληροφορήθηκε τη Γέννηση του Χριστού και όσα θαυμαστά συνέβησαν τη νύχτα εκείνη, διέταξε τους στρατιώτες του να σφάξουν όλα τα νήπια της περιοχής της Βηθλεέμ, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα του πάρει ο Ιησούς το θρόνο.

Εκείνη την εποχή, ανάμεσα στα νήπια της περιοχής, ήταν και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος. Πώς όμως σώθηκε ως εκ θαύματος;

Η μητέρα του, Ελισάβετ, τον πήρε στην αγκαλιά της και έτρεξε να κρυφτεί. Ανέβηκε στο βουνό, έβγαλε κραυγή και είπε: «Όρος Θεού! Δέξου τη μάνα και το παιδί». Ευθύς το βουνό κόπηκε στη μέση. Μάνα και παιδί πέρασαν απέναντι! («Η δε Ελισάβετ λαβούσα τον Ιωάννη πέτρα παρεκάλει. Δέξαι μητέρα μετά τέκνον, Λίθος μητέραν συν τέκνον δέχεται» – Όρθρος ΚΘ Δεκεμβρίου).

Εν τω μεταξύ ο Ηρώδης έψαχνε για τον Ιωάννη. Έστειλε στρατιώτες στον πατέρα του, Ζαχαρία, που ήταν αρχιερέας των Ιουδαίων.

- Πού έκρυψες το παιδί σου; του είπαν.

- Εγώ είμαι λειτουργός του Υψίστου, δεν γνωρίζω πού είναι τώρα ο υιός μου, απάντησε.

Οι στρατιώτες μετέφεραν τα νέα στον Ηρώδη, που εξοργίστηκε και έδωσε εντολή να σφάξουν τον πατέρα του Προδρόμου. Και τον έσφαξαν μεταξύ του ναού και του θυσιαστηρίου… («Θεῖον δι’ ἀμνὸν τοῦ Θεοῦ Ζαχαρίας, Ὥσπερ τις ἀμνὸς σφάττεται ναοῦ μέσον. Πέμπτῃ Ζαχαρίαν δαπέδῳ σφάξαν παρὰ νηοῦ»).

Πηγή: Από το βιβλίο Χαίρε Κεχαριτωμένη, του π. Βασιλείου Μπακογιάννη, εκδ. Θαβώρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου