Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Δίκαιοι Φαρές και Ζαρά. Ημέρα Μνήμης: Κυριακή των Προπατόρων.

Δίκαιοι Φαρές και Ζαρά. Ημέρα Μνήμης: Κυριακή των Προπατόρων.


Μνήμη Φαρὲς καὶ Ζαρὰ τῶν διδύμων, υἱῶν Ἰούδα τοῦ Πατριάρχου.
Κοινῶς ἐπαινῶ σπέρμα κοινὸν Ἰούδα
Φαρὲς Ζαρά τε, τοὺς διδύμους συγγόνους.

Ο Φαρές και ο Ζαρά (Ζαράχ) ήταν δίδυμοι γιοί του Ιούδα του Πατριάρχη, γιού του Ιακώβ, από τη νύφη του Θάμαρ. Αδέρφια του του Φαρές και του Ζαρά ήταν ο Ηρ, ο Αυνάν και ο Σηλώμ (Σηλά) (Γένεση 38,27-30. Ρουθ 4,12. Α' Παραλειπομένων 2,4. 4,1).

Όταν η Θάμαρ γέννησε τα παιδιά της, το ένα παιδί είχε βγάλει έξω το χέρι του. Η μαία του έδεσε ένα κόκκινο νήμα και είπε "αυτός βγήκε πρώτος". Εκείνος όμως τράβηξε το χέρι του κι αμέσως βγήκε ο αδερφός του. Τότε η μαία είπε "έφυγε ο αδερφός σου κι άνοιξε για σένα ο δρόμος" και γι' αυτό τον ονόμασαν Φαρές. Έπειτα βγήκε ο αδερφός του, που είχε στο χέρι του το κόκκινο νήμα και τον ονόμασαν Ζαρά (Γένεση 38,27-30).

Ο Φαρές και ο Ζαρά γεννήθηκαν στη Χαναάν. Μαζί με τον αδερφό τους τον Σηλώμ (Σηλά) ακολούθησαν τον πατέρα τους όταν όλη μαζί η οικογένεια του Ιακώβ εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο. Ο Ηρ και ο Αυνάν είχαν πεθάνει στη Χαναάν (Γένεσις 46,12).

Ο Φαρές απέκτησε πολλούς απογόνους (Ρουθ 4,12), πολλοί από τους οποίους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ηγεσία του στρατού του Ισραήλ μέχρι την αιχμαλωσία από τους Βαβυλώνιους (Νεεμίας 11,4-6), αλλά και μετά (Α' Παραλειπομένων 9,4).

Οι γιοι του Φαρές ήταν ο Εσρώμ ή Εσρών (Ασρών ή Χεσρών) και ο Ιεμουήλ (Ιαμούν ή Χαμούλ) (Γένεση 46,12. Αριθμοί 26,20-21. Ρουθ 4,18. Α' Παραλειπομένων 2,5).

Οι γιοι του Ζαρά ήταν ο Ζαμβρί (Ζιμρί), ο Αϊθάν (Εθάν), ο Αϊμάν, ο Καλχάλ (Χαλκόλ) και ο Δαράδ (Δαρά) (Α' Παραλειπομένων 2,6).

Ο Φαρές και ο Ζαρά αναφέρονται μεταξύ των προπατόρων του Ιησού (Ματθαίος 1,3 και Λουκάς 3,33). Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη τους την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως (Κυριακή των Προπατόρων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου