Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Ο Άγιος Προφήτης Δανιήλ ερμημεύει το όραμα του βασιλιά Βαλτάσαρ.

Ο Άγιος Προφήτης Δανιήλ ερμημεύει το όραμα του βασιλιά Βαλτάσαρ.


Ο τελευταίος βασιλιάς της Βαβυλώνας Βαλτάσαρ είχε τυφλή εμπιστοσύνη στα τείχη της πόλεως, που την περιέβαλλαν μαζί με το προστατευτικὸ τείχος απο τον Ευφράτη ποταμό και εθεωρείτο απόρθητη. Επιπλέον είχε τρόφιμα μέσα στην πόλη για 20 χρόνια, γι’ αυτό και όχι μόνο αδιαφορούσε για μελλοντική πολιορκία της, αλλά είχε παραθέσει οργιαστικό συμπόσιο σε χίλιους μεγιστάνες του βασιλείου του, στο οποίο μάλιστα συμπόσιο βεβήλωσε τα ιερά σκεύη του Ναού των Ιεροσολύμων χρησιμοποιώντας τα σαν κοινά ποτήρια κρασιού.

Ξαφνικά ένα κομμένο χέρι εμφανίζεται και γράφει στον τοίχο τρείς μυστηριώδεις λέξεις: Μανή, Θεκέλ, Φάρες. Όλοι πάγωσαν. Ὁ βασιλιάς τρέμει, τα γόνατά του χτυπούν το ένα το άλλο. Την μυστηριώδη γραφή, αδυνατούν να την ερμηνεύσουν οι διάφοροι μάγοι και αστρολόγοι του, την ερμηνεύει όμως μόνο ο Προφητης Δανιήλ: Μανή· μετρήθηκες.   Θεκέλ·ζυγίστηκες και βρέθηκες λειψός.  Φάρες· διαμοιράζεται το βασίλειό σου στους Μήδους και τους Πέρσες.Μετά την εξήγηση του ονείρου του βασιλιά Βαλτάσαρ, ο Δανιήλ ανακηρύχθηκε ως ο τρίτος άρχοντας του βασιλείου (Δανιήλ 5,29).

Το ίδιο εκείνο βράδυ ο Κύρος και ο σύμμαχός του Δαρείος ο Μήδος καταλαμβάνουν την Βαβυλώνα και ο Βαλτάσαρ φονεύεται (539 π.Χ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου