Άγιος Νεομάρτυς Δημήτριος ο Γραμματικός.
Επί τουρκοκρατίας στο χωριό Κάτω Γραμματικό υπήρχε κάποιος Μπέης και επίσης στο χωριό ζούσε ένας νεαρός ο Δημήτριος τον οποίο είχαν ονομάσει Γραμματικό, γιατί ετοίμαζε και διεκπεραίωνε όλα τα έγγραφα που χρειάζονταν τα καραβάνια με τα ζώα κατά την μεταφορά προϊόντων που προορίζονταν για όλες τις χώρες της τότε εποχής μέχρι και την Γαλλία.
Ο Άγιος Δημήτριος ήταν παιδί της εκκλησίας και εξαιρετικός ψάλτης της παλιάς εκκλησίας του χωριού που δεν υπάρχει τώρα του Αγίου Νικολάου. Αυτόν το νεαρό τον ερωτεύθηκε η κόρη του τούρκου μπέη, ο οποίος κάλεσε τον Δημήτριο στο τζαμί και του πρότεινε να παντρευτεί την κόρη του με την προϋπόθεση να αλλαξοπιστήσει. Ο Δημήτριος δεν δέχτηκε και του απάντησε ότι: "Χριστιανός γεννήθηκε και Χριστιανός θα πεθάνω". Έτσι ο Μπέης στη συνέχεια διέταξε να τον κρεμάσουν σε ένα πλατάνι κοντά στο τζαμί που υπήρχε.
Ο πλάτανος όπου κρέμασαν τον Άγιο Δημήτριο.
Μετά από τρείς ημέρες κάτοικοι του χωριού πήραν κρυφά το σώμα του Αγίου Δημητρίου και το έθαψαν πίσω από τον παλιό μικρό Ναό της Αναλήψεως. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα η κόρη του Μπέη αυτοκτόνησε επειδή ο πατέρας της σκότωσε τον Δημήτριο που τόσο αγαπούσε.
Στις 19 Σεπτέμβριο 2014 πραγματοποιήθηκε εκσκαφή στο σημείο που είχε γίνει η ταφή του Αγίου Δημήτριου την εποχή της τουρκοκρατίας. Την εκσκαφή πραγματοποίησε η Μητρόπολη Φλώρινας με παρουσία του μητροπολίτη Θεόκλειτου και συνοδεία ιερέων, στην εκκλησία του Ιερού Ναού Ανάληψης στο Κάτω Γραμματικό στην τοποθεσία «κατασκηνώσεις».
Βρέθηκαν τα χαριτόβρυτα οστά του Αγίου Δημητρίου Γραμματικού και κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ευωδίασε όλη η τοποθεσία και τότε η συνοδεία του Μητροπολίτη άρχισε να ψέλνει.
Το σημείο όπου βρέθηκαν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητρίου.
Ποιος είναι ο Δημήτριος του Κάτω Γραμματικού;
Την περίοδο της τουρκοκρατίας, όταν περνούσαν τα καραβάνια με εμπορεύματα από το Κάτω Γραμματικό, ο Άγιος Δημήτριος ήταν αυτός που ετοίμαζε τα έγγραφα τα οποία θα χρειάζονταν τα καραβάνια για να περάσουν από διάφορες χώρες στην Ευρώπη.
Γι’ αυτό και το χωριό ονομάστηκε Γραμματικό.
Εκτός από την δουλειά αυτή ο Άγιος Δημήτριος ήταν και ιεροψάλτης με πάρα πολύ καλή φωνή. Νεαρός τότε και όμορφος 30 χρονών περίπου, τον ερωτεύτηκε η κόρη του Τούρκου Μπέη που κατοικούσε στο χωριό.
Τον κάλεσε στο τζαμί και του ζήτησε να την παντρευτεί. Αυτός αρνήθηκε και μετά από λίγες μέρες ο Μπέης διέταξε και τον κρέμασαν σε ένα πλατάνι.
Κάποιοι χωριανοί ξεκρέμασαν κάποια στιγμή τον Άγιο Δημήτριο και τον έθαψαν στο σημείο που έγινε η εκσκαφή και υπάρχει σήμερα το αγίασμα και η εκκλησία της Αναλήψεως.
Ιστορικά στοιχεία για το Κάτω Γραμματικό υπάρχουν από τον 11ο μ.χ αιώνα. Σώζεται μέχρι τις μέρες ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από τον 11ο μ.χ αιώνα και ο μεταβυζαντινός πύργος. Αυτός σύμφωνα με μαρτυρίες των προπαππούδων έκτος από τη βάση η οποία σώζεται είχε και τρεις ορόφους, οι οποίοι ήταν ξύλινοι και καταστράφηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Στον πύργο αυτό έμενε κάποιος μουσουλμάνος άρχοντας με την οικογένειά του. Μάλλον ήταν ο πασάς της περιοχής. Δίπλα από τον πύργο υπήρχε ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος καταστράφηκε πριν από μερικές 10ετίες και είχε σπάνιες τοιχογραφίες. Εκεί ψάλτης ήταν ένας νεαρός καλλίφωνος χριστιανός ο Δημήτριος ο οποίος ήταν γραμματιζούμενος. Όποιος ήθελε να συντάξει κάποιο έγγραφο πήγαινε σε αυτόν.
Ο πασάς που έμενε στον πύργο είχε και μια κόρη η οποία είχε αγαπήσει το νεαρό Δημήτριο. Τον αγάπησε ακούγοντας την φωνή του όταν ο νεαρός έψελνε. Ο πατέρας της κάλεσε το νεαρό και του είπε να γίνει γαμπρός του, όμως πρώτα θα έπρεπε να αλλάξει πίστη να γίνει μουσουλμάνος. Φυσικά ο Δημήτριος δε συμφώνησε. Στην άρνηση του νεαρού, τον κρέμασε στον πλάτανο δίπλα από τον πύργο στην μεριά του ποταμού, ο πλάτανος ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα. Έτσι λοιπόν πήρε το όνομα το χωριό από το νεαρό γραμματιζούμενο που έδωσε την ζωή του για την πίστη του στο Θεό και την πατρίδα.
Λέγετε ότι το σώμα του έμεινε κρεμασμένο στον πλάτανο για παραδειγματισμό προς τους υπόλοιπους χριστιανούς για μέρες. Αργότερα το πήραν και το έθαψαν μάλλον δίπλα στο σημερινό εκκλησάκι της Ανάληψης του Κυρίου στην περιοχή των κατασκηνώσεων.
Κάθε χρόνο την παραμονή της Αναλήψεως του Χριστού, πιστοί κάτοικοι και επισκέπτες παρευρίσκονται σιωπηρά και με κατάνυξη στην εκκλησία της Αναλήψεως του Σωτήρος στο Κάτω Γραμματικό Πέλλας όπου πίσω από αυτήν υπάρχει ο χώρος με το αγίασμα όπου και αναμένουν να δούν με τα μάτια τους το μικρό αυτό θαύμα που συμβαίνει κάθε χρόνο.
Περίπου στις 12 η ώρα το βράδυ ξημερώματα της Αναλήψεως μέσα από σωλήνα που ρέει το αγίασμα εμφανίζεται κάθε χρόνο ένα είδος λαδιού. Η ποσότητα ξεκινώντας είναι λιγότερη όμως τις μεσημεριανές ώρες άρχίζει η ροή να είναι μεγαλύτερη όπως θα παρακολουθήσετε παρακάτω στο βίντεό μας με τις δηλώσεις κατοίκων του χωριού που ήταν μπροστά σε αυτό το μικρό θαύμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου