Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Αγίες Μάρτυρες Γράτα και Αστερία του Μπέργκαμο. Ημέρα Μνήμης: 1η Μαΐου και 10 Αυγούστου.

Αγίες Μάρτυρες Γράτα και Αστερία του Μπέργκαμο. Ημέρα Μνήμης: 1η Μαΐου και 10 Αυγούστου.


Η Αγία Μάρτυς Γράτα (τιμάται 1η Μαΐου) ήταν κόρη του Δούκα του Μπέργκαμο Λούπου και της Αδελαΐδας (τιμώνται 19 Ιουνίου). Έζησε τον 3ο αιώνα και μαρτύρησε κατά την διάρκεια των διωγμών κατά των Χριστιανών επί Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. Η Αγία Γράτα μαζί με την αδελφή της Αγία Αστερία (τιμάται 10 Αυγούστου) έθαβαν με τιμές τα σώματα των Αγίων Μαρτύρων.

Όταν μαρτύρησε ο Άγιος Αλέξανδρος (τιμάται 22 Σεπτεμβρίου), η Αγία Γράτα κρυφά συνέλεξε το σώμα και την τίμια κάρα του Αγίου Αλεξάνδρου και τα έθαψε, η παράδοση μάλιστα αναφέρει ότι όσο η Αγία κρατούσε την κάρα του Αγίου Αλεξάνδρου στην αγκαλιά της, σταγόνες αίματος έπεφταν στο έδαφος, και στο σημείο που έπεφταν αμέσως φύτρωναν κρίνοι. Οι Αρχές ανακάλυψαν την δράση της Αγίας και την συνέλλαβαν. Μετά από πολλά βασανιστήρια την αποκεφάλισαν και έτσι παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο. Το τίμιο λείψανό της το έθαψε η αδελφή της Αγία Αστερία.


Λίγο καιρό μετά το μαρτύριο της Αγίας Γράτας, συνελήφθη και η αδελφή της Αγία Αστερία, βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε το 307 μ.Χ.

Σώζωνται δύο παραδόσεις γύρω από τη ζωή της Αγίας Γράτας. Η πρώτη παράδοση αναφέρει ότι η Αγία έχτισε τρεις εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Μάρτυρα Αλέξανδρο του Μπέργκαμο, η πρώτη πάνω στον τάφο του Αγίου που αποτέλεσε τον Καθεδρικό Ναό της πόλης, η δεύτερη στην Κολόνα στο Μπέργκαμο και η τρίτη στην Βία Πινόλο στο Μπέργκαμο.

Η δεύτερη παράδοση αναφέρει ότι η Αγία έχτισε τρεις εκκλησίες, μία σε κάθε λόφο της πόλης αφιερωμένες στην Αγία Ευφημία (τιμάται 16 Σεπτεμβρίου), στον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή (τιμάται 26 Σεπτεμβρίου) και στον Άγιο Πρωτομάρτυρα Στέφανο (τιμάται 27 Δεκεμβρίου). Αφού έφερε στην χριστιανική πίστη τους γονείς της και τον σύζυγό της, μετά το θάνατο του συζύγου της ίδρυσε νοσοκομείο και αφιερώθηκε στην φροντίδα των ασθενών και των απόρων.


Για πολλούς αιώνες τα Ιερά Λείψανα της Αγίας ήταν θαμμένα στην εκκλησία του νοσοκομείου που φέρει το όνομά της στο Μπόργκο Κανάλε έξω από τα τείχη της πόλης. Στις 9 Αυγούστου 1027 ο επίσκοπος Αμβρόσιος Β', πραγματοποίησε μετακομιδή των Ιερών Λειψάνων της εντός των τειχών της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου