Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Άγιος Αγαπητός Επίσκοπος Ωξέρρης. Ημέρα Μνήμης: 1η Μαΐου.

Άγιος Αγαπητός Επίσκοπος Ωξέρρης. Ημέρα Μνήμης: 1η Μαΐου.


Ο Άγιος Αγαπητός ή Άγιος Αμάτος ήταν επίσκοπος Ωξέρρης (Auxerre) από το 388 μέχρι το θάνατό του την 1η Μαΐου 418. Η μνήμη του Αγίου Αγαπητού γιορτάζεται την 1η Μαΐου.

Ο Άγιος Αγαπητός σπούδασε θεολογία υπό τον Άγιο Βαλεριανό, Επίσκοπο του Ωξέρρης (τιμάται 13 Μαΐου). Μετά από επιμονή των γονέων του νυμφεύθηκε τη Μάρθα, μετέπειτα Αγία Μάρθα, αλλά μετά τον γάμο τους συμφώνησαν να ζήσουν με αγνότητα και παρθενία. Η Μάρθα έγινε μοναχή και ο Άγιος Αγαπητός μοναχός.

Το 388 μ.Χ. εξελέγη Επίσκοπος Ωξέρρης και διαδέχθηκε τον Άγιο Ελλάδιο (τιμάται 8 Μαΐου). Διοίκησε την Μητρόπολή του για 30 χρόνια μέχρι την οσιακή του κοίμηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της 30ετούς επισκοπίας, έχτισε δύο εκκλησίες και βάπτισε τους εναπομείναντες ειδωλολάτρες στην επισκοπή του. Εισήγαγε τα ιερά λείψανα του Αγίου Κηρύκου στη Γαλλία, διαδίδοντας έτσι τη λατρεία του Αγίου.

Ο Γερμανός (μετέπειτα Άγιος Γερμανός Επίσκοπος Ωξέρρης, η μνήμη του οποίου τιμάται 31 Ιουλίου) ήταν ένα από τους έξι δούκες, που ανέθεσε ο αυτοκράτορας την διακυβέρνηση των επαρχιών της Γαλλίας και κατοικούσε στην Ωξέρρη. Ο Γερμανός έπεσε στη δυσαρέσκεια του Επίσκοπου Αγαπητού, διότι κρεμούσε κυνηγετικά τρόπαια σε ένα συγκεκριμένο δέντρο, το οποίο παλαιότερα ήταν τόπος ειδωλολατρικής λατρείας. Ο Άγιος Αγαπητός προσπαθούσε μάταια να τιν πείσει να σταματήσει. Μια μέρα όταν ο δούκας απουσίαζε, ο επίσκοπος έκοψε το δέντρο και έκαψε τα τρόπαια. Φοβούμενος τον θυμό του δούκα, ο οποίος ήθελε να τον σκοτώσει, έφυγε και ζήτησε από τον έπαρχο Ιούλιο να του χορηγήσει άδεια για να κείρει τον Γερμανό. Ο έπαρχος Ιούλιος βλέποντας ότι ο Άγιος Αγαπητός ένοιωθε πως πλησιάζει το τέλος του σε αυτόν τον κόσμο του παραχώρησε την άδεια. Όταν ο δούκας ήρθε στην εκκλησία, ο Άγιος Αγαπητός σφράγισε τις πόρτες της εκκλησίας και τον έκειρε ενάντια στη θέλησή του, λέγοντάς του να ζήσει αφού ήταν προορισμένος από τον Θεό να είναι ο διάδοχός του, και αμέσως τον έκανε διάκονο.

Όταν μετά από λίγο καιρό ο Άγιος Αγαπητός κοιμήθηκε, ο Άγιος Γερμανός επιλέχθηκε ομόφωνα για να καλύψει την χηρεύουσα Επισκοπή, και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ωξέρρης στις 7 Ιουλίου, 418.

Ο Άγιος Αγαπητός κοιμήθηκε με ειρήνη το 418 μ.Χ. Για την αγιότητα του βίου του ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας.

Στα συγγράμματα του Αγίου Αγαπητού αναφέρεται η Αγία Ελένη. Ήταν εκείνη που τον διακονούσε, όταν ο Άγιος ήταν ασθενής. Κοιμήθηκε μετά το 418 μ.Χ. Η μνήμη της τιμάται στις 22 Μαΐου.

Πολλές φορές ο Άγιος Αγαπητός συγχέται με έναν άλλον Άγιο που φέρει το ίδιο όνομα και τιμάται στην Γκουάρντα της Πορτογαλλίας. Ο Άγιος Αγαπητός της Πορτογαλλίας ήταν ερημίτης και η μνήμη του τιμάται στις 27 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου