Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Άγιος Γουλιέλμος της Ζελόν. Ημέρα Μνήμης: 28 Μαΐου.

Άγιος Γουλιέλμος της Ζελόν. Ημέρα Μνήμης: 28 Μαΐου.


Ο Άγιος Γουλιέλμος (William) της Ζελόν (Gellone) ήταν Κόμης της Τουλούζης, ο οποίος, σαν πραγματικός Χριστιανός ιππότης, υπερασπίστηκε την μεσαιωνική Γαλλία κατά τη διάρκεια επιθέσεων ενός Μουσουλμανικού στρατού προς το τέλος του 8ου αιώνα και στις αρχές του 9ου. Προς το τέλος της ζωής του ίδρυσε ένα μοναστήρι στη Ζελόν στο οποίο έγινε μοναχός. Η ημέρα της μνήμης του είναι στις 28 Μαΐου.


Ο Άγιος Γουλιέλμος γεννήθηκε το 755 μέσα στις αριστοκρατικές οικογένειες της Γαλλίας. Ο πατέρας του ήταν ο Θεοδώριχος ο Τέταρτος, ο Κόμης της Ωτέν (Autun) και της Τουλούζης. Η μητέρα του, ονόματι Αλμπάνα, ήταν η κόρη του Καρόλου Μαρτέλου (Charles Martel), έτσι ο Άγιος ήταν ξάδερφος του Καρλομάγνου (Charlemagne). Ο Άγιος Γουλιέλμος πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της νιότης του στην αυλή του Καρλομάγνου.

Το 790, ο Άγιος Γουλιέλμος έγινε Κόμης της Τουλούζης, ένας τίτλος που τον κράτησε μέχρι το 811, και του ανέθεσαν την προστασία του Λουδοβίκου του Ευλαβούς, γιου του Καρλομάγνου. Το 793, ο Άγιος Γουλιέλμος ήταν αρχηγός στην άμυνα ενάντια στον Χισάμ Αλ-Ρεντά Α' στην περιοχή της Οράγγης (Orange) ο οποίος έκανε πόλεμο ενάντια στους Χριστιανούς της Αυστρίας και του Λανγκεντόκ και τελικά κατάφερε να τον νικήσει. Αργότερα ο Κόμης Γουλιέλμος συνάντησε τις Μουσουλμανικές δυνάμεις ξανά στην περιοχή Βιλεντέν (Villedaigne) όπου σταμάτησε την προέλαση τους αλλά δεν μπόρεσε να διώξει τους Μουσουλμάνους από την περιοχή της Ναρμπόν (Narbonne).

Το 803, ο Άγιος Γουλιέλμος ίδρυσε ένα μοναστήρι στην Ζελόν κοντά στη Λοντέβ (Lodève) στην νοτιότερη Γαλλία. Ο Άγιος William ίδρυσε το μοναστήρι του υπό την καθοδήγηση του Βενέδικτου της Ανιάν (Aniane), ενός Βενεδικτίνου μοναχού. Το 806, έγινε μοναχός και πήγε στο μοναστήρι του στην Ζελόν. Εκεί έμεινε μέχρι τον θάνατο του στις 28 Μαΐου του 812. Αγιοκατατάχθηκε το 1066. Μετά το θάνατο του, το μοναστήρι πήρε το όνομα του Σαιν-Γκιλέμ-λε-Ντεζέρ (Saint-Guilhem-du-Desert).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου